Celý život jsem dělala bramboráky úplně špatně. Podle tohoto receptu bez mouky a vajec chutnají 100x lépe

Bramboráky bez vajec pět bramboráků na talíři s bílou obracečkou

Bramboráky v naší české kotlině milujeme. Pro mnohé z nás jsou ale trochu těžké, pro lidi s potravinovou intolerancí představují riziko.

Lze připravit bramboráky bez vajec a mouky? Tento recept dokazuje, že ano! Lehké, křupavé a chuťově bohatší – právě díky tomu si tento způsob přípravy zamilujete. Zkrátka nepotřebujete mouku ani vejce. Bramboráky můžete podávat naslano i nasladko, ale zkuste je alespoň jednou podle tohoto receptu, který zachovává přirozenou chuť brambor.

Bramboráky i pro lidi s nesnášenlivostí vajec a mouky

Přidávání vajec do klasických receptů na bramboráky není nezbytné. Tajemstvím je škrob, který brambory obsahují. Při správné přípravě dokáže škrob zajistit pevnost těsta i bez dalších přísad. Bramboráky bez mouky a vajec nepotřebují složité postupy. Důležité je vědět, jak škrob zachovat, místo aby byl při oplachování nebo strouhání zbytečně odstraněn.

Ingredience:

  • Brambory – 3 kusy;
  • Přepuštěné máslo (ghí) – na smažení;
  • Sůl – podle chuti;
  • Pepř – podle chuti;
  • Jogurt – na podávání;
  • Pažitka – na podávání.
Bramborový salát ve vánoční červené hvězdicové míse

Dokonale jemný bramborový salát podle mojí tety Aleny: Ostatní recepty mu nesahají ani po kotníky

Bramboráky bez vajec lití ghí do pánve

Postup:

  • Oloupejte brambory, omyjte je a nastrouhejte na jemném struhadle.
  • Nastrouhané brambory vložte do sítka postaveného nad misku a nechte je 10 minut odpočívat, aby pustily vodu.
  • Po uplynutí času brambory důkladně vymačkejte, aby pustily co nejvíce tekutiny.
  • Misku s odloženou šťávou nechte chvilku stát a opatrně slijte horní vrstvu vody.
  • Na dně zůstane škrob, který přidejte zpět k bramborám.
  • Směs ochuťte solí a pepřem podle chuti a dobře promíchejte.
  • Na pánvi rozehřejte silnější vrstvu přepuštěného másla.

Bramboráky bez vajec vkládání těsta do pánve

  • Lžící nabírejte těsto a tvořte menší placky.
  • Ty smažte na středním ohni z obou stran dozlatova, přičemž placku otáčejte pouze jednou.
  • Hotové bramboráky pokládejte na papírovou utěrku, aby se odstranil přebytečný tuk.
  • Podávejte například s bílým jogurtem a pažitkou.

Bramboráky připravené tímto způsobem vynikají autentickou bramborovou chutí a příjemnou lehkostí. Jsou skvělé jako hlavní jídlo i příloha. Připravte je pro svou rodinu a přesvědčte se sami, že tento jednoduchý recept stojí za vyzkoušení.

 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*