Hotelová uklízečka radí správné postupy čištění lesklých povrchů. Odstraní mastné stopy i zaschlé skvrny

Fotografie: Freepik

Moderní kuchyň se vyznačuje mimo jiné také řadou lesklých povrchů, jejichž zrcadlový efekt umožňuje odraz místnosti a její optické zvětšení, což bývá využíváno zejména v menších prostorách. Takové kuchyně působí velice stylově a jsou skutečně oblíbené.

Je sice krásné vybavit nový dům nebo byt takovýmto novým kuchyňským zařízením, je však potřeba také vědět, jak se o tyto citlivé povrchy správně starat, aby vypadaly stále jako nové a brzy nezašly.

Čeho je třeba se vyvarovat

Vzhledem k citlivosti lesklých povrchů je třeba myslet na to, že zdaleka ne všechny pomůcky jsou vhodné k jejich čištění a ošetřování. Nešetrným postupem byste totiž snadno mohli způsobit jejich poškrábání nebo jiné narušení, které by bylo samozřejmě ihned viditelné.

Fotografie: Freepik

Při čištění lesklých povrchů se tedy vyhněte zejména:

  • kovovým drátěnkám a kartáčům
  • agresivním čisticím prostředkům obsahujícím alkohol

Doporučené postupy čištění

Největším problémem lesklých povrchů bývají mastné skvrny, které je zřejmě nejtěžší zcela odstranit, a také stopy páry a otisky prstů. Ty totiž na takovém povrchu skutečně vyniknou, což samozřejmě není žádoucí, a proto je potřeba povrchy často kontrolovat a skvrny podle možnosti odstranit co nejdříve.

Základním pravidlem pro péči o zrcadlové povrchy je jemnost, která umožní je zachovat co nejdéle. Místo kovového kartáče nebo drátěnky použijte jednoduše hadřík z mikrovlákna.

Pokud nemusíte čistit celý povrch, ale jedná se jen o odstranění několika stop, můžete k tomu využít vlhčené ubrousky. Jenom dejte pozor na to, aby neobsahovaly alkohol.

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]