Chuť pečiva, kterým je čerstvý chléb, je nezaměnitelná. Jakmile se ale chléb vytáhne z pece, už se jeho chuť mění. Za 48 hodin se tak stává tvrdým, a ne moc dobrým. Trvanlivost ale můžete prodloužit, pokud budete dodržovat následná pravidla skladování. S pomocí několika triků prodloužíte čerstvost chleba o několik týdnů.
Teplota hodně pod nulou zastaví proces tvrdnutí chleba
Jestliže si chcete chléb uchovat čerstvý, zamrazte ho. Teploty -15 až -20 stupňů jsou totiž ideální. Můžete zamrazit celý bochník, ale lepší je chléb nakrájet na krajíce a zamrazit je po několika kusech. Stačí pak vyndat správné množství a nebudete muset čekat, až rozmrzne celý. Rozmrazit ho můžete buď při pokojové teplotě nebo ho dejte do trouby.
Chlebník je také velkým pomocníkem, i když v něm chléb nevydrží několik týdnů. Prostředí v chlebníku ale pomůže také, bude lepší chléb mít uvnitř něj než ho mít jen tak na lince. Jestliže bude chlebník přeplněný, chléb se bude kazit rychleji. Chléb dejte do chlebníku bez jakéhokoliv obalu.
Životnost chleba záleží na tom, v čem je uložený
Jestliže nemáte chlebník, můžete chléb nechat v igelitovém nebo látkovém pytlíku. Nedostane se k němu kyslík a tím se jeho životnost násobí. Poté, co chléb vyndáte z fólie nebo pytlíku, zkuste ho nahřát – bude měkčí a aromatičtější.
Chladnička je také jednou z možností. V ní se totiž zpomalují procesy uvnitř chleba. Je ale možné, že chléb absorbuje cizí pachy, proto sáček s ním dobře uzavřete. Hnědý chléb vydrží mnohem déle než bílý rohlík nebo bageta. Je to ovlivněno mouku, ze které je pečivo vyrobeno.
Chuť čerstvého chleba se začíná měnit po 48 hodinách. Dávejte si pozor, jak chléb skladujete, jestli máte možnost, zkuste ho dát do mrazáku a vůbec ho skladujte tak, ať vám vydrží déle než tři dny. Chléb je součástí našich životů a byla by škoda, kdyby přišel nazmar.