Kuřecí prsní řízky se v kuchyni používají na mnoho způsobů. Nejen děti je milují smažené jako řízky. Ty jdou vylepšit nakládanou cibulí.
Maso z kuřete, zejména pak prsa, je dietní, měkké, a navíc velmi chutné. Není tak divu, že právě prsní řízky se na jídelníčcích domácností objevují tak často. Méně častou úpravou kuřete je zpracovat ho jako mleté maso. Tento recept přináší novou možnost, jak zpracovat kuřecí prsa. Potřebovat přitom budete jen suroviny, které má každý doma v zásobě.
Základem je maso a chleba
Na tento recept budete potřebovat 1 kilogram kuřecích prsou, stejné množství brambor, půl bochníku chleba a dvě cibule. Navíc také česnek. Dále je potřeba vejce, sůl, pepř a koření podle chuti. Na kaši budete potřebovat ještě máslo a mléko. Připravte také strouhanku na obalení karbanátků. Nejprve si namočte bochník do vody. Poté je čas na přípravu brambor. Jelikož z nich budeme připravovat bramborovou kaši, je třeba je oloupat, nakrájet a následně dát vařit do osolené vody.
Následně se můžete pustit do přípravy řízků. V první řadě si nakrájejte jednu cibuli najemno. Případně ji můžete nastrouhat. Stejně jako cibuli je potřeba nakrájet také česnek. Kuřecí prsa namelte a poté přidejte vejce a chléb. Dále dejte do směsi cibuli, česnek a okořeňte dle chuti. Základem je samozřejmě sůl a pepř. Dále můžete použít své oblíbené koření na maso. Hmotu dobře promíchejte a nechte nějakou dobu odpočinout. Vytvarujte karbanátky a ty obalte ve strouhance.
Karbanátky osmažte
Do pánve si nalijte olej na smažení a nechte na plotně rozpálit na nejvyšší stupeň. Poté ztlumte na mírný oheň a začněte se smažením mletých řízků. Každý byste měli smažit dozlatova z každé strany.
Je dobré dbát na to, aby byla plotna opravdu ztlumená a řízky se dělaly pomalu. Kuřecí maso je nutné opravdu kvalitně propéct. Pokud byste však smažili na velkou teplotu, řízky by se nestihly uvnitř prodělat a začaly by se vám připalovat.
Jelikož se řízky podávají s nakládanou cibulí, je třeba druhou připravenou cibuli nakrájet na jemné proužky a nechat ji marinovat ve vodě s octem, solí a cukrem. Takto připravenou cibuli dejte do lednice
Z vařených brambor je potřeba udělat bramborovou kaši. Přidejte tedy máslo a mléko. Jestliže chcete kaši opravdu jemnou, můžete přilít také trochu smetany. K pokrmu lze podávat také salát z čerstvé zeleniny, případně nakládané okurky nebo cukety.