Majitel výrobny kečupu zaskočil veřejnost. Drtivá většina lidí dělá obrovskou chybu nevhodným skladováním

Fotografie: Donald Trung Quoc Don / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Majitel světoznámé firmy Heinz, která je jedním z největších producentů kečupu na světě, na sociálních sítích otevřel téma trápící mnohé spotřebitele.

Tento příspěvek, který se zabýval jednoduchou otázkou ohledně uskladnění otevřeného kečupu, se rychle stal hitem a během krátké doby ho viděly miliony lidí. Heinz na to reagoval vytvořením ankety na instagramovém účtu, kde se spotřebitelů ptal, jak kečup skladují a proč. Výsledky ankety, stejně jako názory odborníků, ukázaly, že odpověď na tuto otázku není tak jednoznačná, jak by se mohlo zdát.

Ke kečupu se chováme jinak před a po otevření

Než se dostaneme k diskusi o otevřeném kečupu, je dobré zmínit, že neotevřený kečup je zcela v pořádku uchovávat při pokojové teplotě. Důvodem je, že kečup obsahuje přirozeně kyselé složky, jako jsou rajčata a ocet, které mu zajišťují relativně stabilní pH. Díky této kyselosti není potřeba kečup před otevřením skladovat v chladničce, což je běžnou praxí v obchodech, kde je kečup umístěn na regálech mimo chladicí boxy.

Poté, co láhev kečupu otevřete, dochází k jejímu vystavení vzduchu, což může vést ke změnám v kvalitě a trvanlivosti. Většina potravin, které obsahují konzervanty, má určitou míru ochrany před zkažením, ale to podle webu Kupi není bez limitů. Otevřený kečup je náchylnější k růstu bakterií a ztrátě původní chuti, pokud není správně skladován.

Oblíbený řetězec varuje zákazníky před závadnými potravinami. Žádá všechny, aby je určitě nekonzumovali

Čísla hovoří jasně

V anketě se ukázalo, že většina respondentů (63,2 %) dává po otevření kečup do lednice. Na druhé straně 36,8 % respondentů uvedlo, že kečup nechávají mimo lednici, často ve spíži, na kuchyňské lince nebo v komoře. Tito lidé často argumentovali tím, že kečup se běžně nachází na stolech v restauracích a fastfoodech, kde je vystaven pokojové teplotě po delší dobu.

Kečup
Fotografie: Pexels

Ani odborníci se ale při odpovědi na tuto otázku neshodnou. Společnost Heinz doporučuje skladovat otevřený kečup v lednici, což je často uvedeno i na etiketě jejich produktů. Někteří odborníci zdůrazňují, že způsob skladování se mění s technologickými pokroky a změnou ve složení potravin. Častou otázkou spotřebitelů je také to, jak správně skladovat vejce. Na to jsme čtenářům deníku SvětKreativity odpověděli v nedávném článku.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*