Banány jsou velmi populární tropické ovoce, kterým nemůžeme sáhnout vedle. Přínosnost ovšem závisí na několik faktorech, hlavně stupni jejich zralosti.
Zelené, žluté nebo už nahnědlé se liší jak chutí, tak i konzistencí a právě obsahem vitaminů či dalších látek. Dnes už je můžeme jíst celoročně, nicméně každá fáze životnosti se hodí trochu na něco jiného. Banány jsou obecně sympatické kvůli velmi snadné manipulaci a i „čistotě“ konzumace. Dají se jíst prakticky kdekoli, díky slupce se neumažete a je pohodlný na celkovou obsluhu. Navíc se hodí i pro delší skladování, nejen rychlou konzumaci.
Přírodní zásobárna zdraví
Kromě výše uvedené praktičnosti jsou zdrojem mnoha zdravotních a nutričních výhod. V první řadě jde i vynikající a přirozený zdroj draslíku, který působí proti hypertenzi. Další na řadě jsou hořčík, vlákniny, bílkoviny, vitaminy (hlavně tedy B6 a kyselina listová), říká lékařka Kim Rose-Francis. Tento i další obsahy se liší právě podle stupně zralosti samotného ovoce.
Nezralý, tedy ještě zelený
Jsou velmi pevné, nejsou sladké, obsahují nejméně cukru a nejvíce škrobu. Jeho konzistence vede k určitému pocitu lepivosti při kousnutí a jsou tak vhodné pro diabetiky i dietáře. Pátráte-li po chuti, volte raději ty, které jsou jen nazelenalé. Jsou už citelně sladší a také snadněji stravitelné. Je to obecně dobrá volba pro diabetiky a kohokoli s odlišnou citlivostí na inzulin.
Kouzlo žlutých banánů
Ty, které nemají ani stopu zelené, už považujeme za plně zralé. Jasně žluté beze skvrn a jsou krásně sladké. Mají vysoký obsah vlákniny i sacharidu a rychle vás zasytí. Proto jsou ideální jako příruční svačinka, a to prakticky do jakýchkoli podmínek. Jde o perfektní volbu pro děti a také během nebo po nemocích pro dorovnání tělesných zásob podstatných látek. Skladujte je v chladu a temnu, nedozrají vám tak rychle. Obvykle jim to trvá jen tři dny.
Obecně platí, že čím je banán tmavší, tím je sladší. Dužina tohoto ovoce je obecně velmi jemná a citlivá na jakýkoli vnější vliv. Hnědé a přezrálé banány jsou fantastické do dortů, palačinek nebo jiné tepelné úpravy. Toto ovoce patří mezi nejstravitelnější a má blahodárný efekt i na celkovou imunitu organismu. Stejně skloňovaným tématem jsou také jejich protirakovinné účinky.
Možnosti využití
Dejte si například banánový koktejl připravený s přírodním jogurtem. S trochou skořice je to vynikající volba pro rychlou snídani. Kombinace banánu a ovesných vloček už je klasika, která vás nakopne pořádnou dávkou energie a zasytí na dlouhou dobu. Jak už zaznělo výše, banány se krásně hodí k palačinkám.
Zdroj: Fakt, Healthline
Napište komentář