Již při prvním kousnutí do tohoto dortu vaše chuťové pohárky poznají blaho vanilkového krému smíchaného s ovocnou třešňovou náplní. Jen si to zkuste.
Jakmile je řeč o dortech, mnoho lidí si je automaticky objedná a nebo koupí v obchodě. Není přitom nad ten pocit, kdy si nějakou tu delikatesu v podobě dortu upečete sami. Nejen, že si tím vytvoříte krásné odpoledne plné relaxu a pečení, ale navíc tím můžete potěšit i své blízké. Ti rozhodně ocení, že jste se snažili, abyste jim udělali něco chutného, co jim projasní den.
Ingredience a postup přípravy těsta
Na těsto budete potřebovat:
- Sto gramů kvalitního másla
- Padesát gramů moučkového cukru
- Sto padesát gramů hladké mouky
- Dvacet pět gramů kakaa
- Čtyři žloutky
- Špetku soli
- Jednu větší mísu
- Kulatou formu na dort
- Šlehač
- Vál
- Válec
- Pečící papír
- Fazolky na pečení
Na třešňovou náplň budete potřebovat:
- Sedm set dvacet mililitrů kompotovaných třešní
- Jeden sáček vanilkového pudinku
- Mixér
- Větší mísu
- Hrnec
- Ohnivzdornou nádobu
- Potravinářskou fólii
Na tvarohový krém budete potřebovat:
- Sto padesát gamů cukru
- Jedno kilo tvarohu 40%
- Sto gramů škrobu
- Čtyři bílky
- Jedno vejce
- Jeden vanilkový lusk
- Šlehač
- Větší mísu
Na polevu budete potřebovat:
- Sto dvacet mililitrů 33% smetany
- Dvě stě gramů hořké čokolády
- Dvacet gramů kokosového oleje
- Hrnec
Vezměte si větší mísu a přes síto do ní prosejte mouku. Poté přidejte kakao, sůl a moučkový cukr. Promíchejte a rozklepněte čtyři vejce, oddělte bílky od žloutků a žloutky přidejte do mísy. Bílky si odložte na později. Máslo nakrájejte na kostky, přidejte do mísy také a s pomocí šlehače vyšlehejte do těsta, které ještě zpracujte rukama.
Přemístěte těsto na vál a s pomocí válečku jej rozválejte do velikosti vaší zvolené formy na dort. Formu vymažte máslem, těsto do ní vložte a nechejte na třicet minut odpočinout v lednici. Jakmile těsto vychladne, dejte na něj pečící papír a troubu si předehřejte na 180 stupňů. Vložte péct na cca dvanáct až patnáct minut, poté vyndejte a nechejte vychladnout. Nyní se vrhněte na přípravu třešňové směsi. Vezměte si pudink a přilijte do něj čtyři lžíce šťávy, ve které jsou třešně uchované.
Dort si zamilujete na první kousnutí
Zbylo šťávu přelijte do hrnce a přiveďte k varu, během toho pudink s trochou šťávy rozmixujte. Rozmixovanou směs přidejte do hrnce a dohromady vše provařte ještě asi další minutu. Přendejte do ohnivzdorné nádoby, přidejte třešně, promíchejte a zabalte do potravinářské fólie. Než náplň vychladne, můžete si udělat krém. Do větší mísy vložte tvaroh, škrob, cukr, dužinu z vanilkového lusku a bílky, které jste si předtím odložili.
Poté ještě rozklepněte jedno celé vejce a do mísy ho přidejte. Vše dohromady vyšlehejte a vytáhněte si formu s již upečeným těstem. Z vnější strany ji obalte potravinovou fólií a nalijte do ní nejprve jednu polovinu krému, na ten dejte třešňovou náplň a zakončete druhou polovinou krému. Tuto formu vložte do větší formy, která bude naplněna horkou vodou, jež bude sahat cca do poloviny formy původní.
Dohromady vložte upéct do trouby na čtyřicet pět minut. Po vytáhnutí dort přemístěte na mřížku, nechejte ještě dvě hodiny vychladnout a připravte čokoládovou polevu. Smetanu smíchejte s kokosovým olejem do hrnce a přiveďte k varu. Čokoládu natrhejte na kousky a přidejte do hrnce, dohromady vše provařte a celý dort s touto polevou zalijte. Po vychladnutí vložte do lednice zatuhnout a můžete podávat. Dobrou chuť!