Sezóna jablek se blíží. Správné hospodyňky již nyní vymýšlejí, jak s jablky efektivně naloží. Vyzkoušejte jablka nejen uskladnit, ale také z nich připravit lahodné placky.
Patří mezi vaše oblíbené recepty s jablky například tradiční štrůdl, žemlovka, rýžová kaše a jiné? A už jste vyzkoušeli kefírové placičky plněné jablky? Jedná se o lahodný recept, kterým potěšíte děti, ale i dospělé. Není nikterak náročný, zvládnou ho i začátečníci a zamilují si ho všichni. Můžete je vzít s sebou na prázdninový výlet, nebo s nimi klidně pohostit návštěvu.
Suroviny potřebné pro přípravu
- 3 ks sladkých jablek
- 3 ks vejce vel. M
- 6 PL hladké mouky
- 50 g cukru
- 50 ml kefíru
- 50 g másla
- 1 ČL jedlé sody
- 0,5 ČL vanilkového cukru
Postup přípravy vynikajících jablečných placek
Nejdříve si připravíme jablka. Umyjte je, oloupejte a zbavte je pecek. Pokud máte speciální vykrajovač jadřinců, použijte ho, aby jablko zůstalo vcelku a dalo se nakrájet na kroužky. Pokud jej nemáte, nakrájejte jablko klidně na tenké měsíčky. Jinak můžete jablko nastrouhat na hrubém struhadle, placky budou mírně jiné, ale stejně chutné a lahodné.
Poté si vezměte hlubší mísu a rozšlehejte v ní vejce, vanilkový i běžný cukr a šlehejte metlou nebo ještě lépe, ručním šlehačem. Žloutky by měly být světlejší. Jakmile budete mít vyšleháno, přidejte kefír, jedlou sodu, rozpuštěné máslo, po částech mouku a míchejte či mixujte. Musíte získat hladké těsto bez hrudek. Poté vezměte kousky jablek a namočte je v těstíčku. Rozehřejte olej na pánvi a každý kousek osmažte dozlatova. Podávejte teplé i studené, posypané moučkovým cukrem nebo se sladkým tvarohem.
Věděli jste, proč si dopřát jablka?
Pokud máte na své zahradě jabloň, na které rostou jablíčka vhodná pro uskladnění, neváhejte ani minutu a jablka uskladněte. Jsou totiž velmi bohatá na vitamíny a minerální látky. Za zmínku jistě stojí vysoký obsah vitamínu C, ale také A, B1, B2, B6, E, K, B12 a kyseliny listové. To je jistě skvělá pokladnice vitamínů, o tom není pochyb.
Mezi minerálními látkami je zde zastoupen draslík, fosfor, vápník, železo, hořčík, zinek, měď, fluor, jod a selen. Sice se jedná na pohled o nenápadné a vskutku obyčejné ovoce, ale věřte, že minerály, vitamíny a ostatní sloučeniny, dokáží udržet tělo v dobré kondici.
Například dokáží předcházet diabetu, detoxikují tělo, chrání střeva proti obávané rakovině, podporují tvorbu kolagenu v těle, chrání cévy a mnoho jiného. Jednoduše řečeno, jablka bychom si měli dopřát jakkoli a kdykoli.