Křehké a šťavnaté maso je přímo symfonií chutí a požitku. Dokonalou úpravu nabízí asijská kuchyně a tento trik pochází právě z těchto končin.
Jak docílit toho, aby každé maso bylo měkké a křehké? Tajemstvím je jedlá soda. Tu využíváme jako všestranného pomocníka nejen v kuchyni. Její možnosti jsou velmi široké. V našem případě pomůže masu změknout, aby bylo po dokončení křehké a šťavnaté. Jedlá soda totiž zvyšuje pH masa během marinování. Tím se hůře váží bílkoviny a maso zůstává křehké. Tento proces je známý jako „sametování“ a lze jej provádět nejen s jedlou sodou, ale také s kukuřičným škrobem.
Jedlá soda jako pomocník při přípravě masa
Jedlou sodou potřete očištěný kus masa ze všech stran a dejte na 15 minut až 3 hodiny do lednice. Maso nechte odležet v uzavíratelném sáčku, skleněné či nerezové nádobě. Délka marinování závisí na síle kusů masa. Pokud připravujete steaky, doporučuje se je nechat v lednici alespoň 1 hodinu. Poté sodu z masa opláchněte a maso osušte. Dále můžete okořenit a péct nebo opékat, jak jste zvyklí. Rybu není vhodné obalovat, protože je křehká sama o sobě.
Jemná a šťavnatá kuřecí prsa podle receptu známého šéfkuchaře z michelinské restaurace
Pokud nechcete maso čistit, lze místo toho si připravit roztok jedlé sody. V tom případě budete potřebovat 1 lžičku jedlé sody a ½ šálku vody na každých 340 gramů masa. Další postup je stejný jako při čištění. Opět nezapomeňte maso po vyjmutí z bikarbonátového roztoku opláchnout, abyste si nezkazili chuť samotného masa.
Napište komentář