Drahé sýry z obchodu v naší rodině už nikdo nejí. Všichni si totiž zvykli na tento můj domácí recept

Domácí adygejský sýr ukrojený půlkruh a více plátků

Mléčné výrobky se právem těší velké oblibě. Jejich zdravotní benefity a pestrá paleta chutí je předurčují prakticky k denní spotřebě.

Také patříte mezi milovníky sýrů? V nabídce je opravdu velmi široká škála chutí, vůní i textur, od jemné mozzarelly přes žluťoučkou goudu až po slané produkty balkánského typu. Co zkusit jednoduchou a zábavnou domácí výrobu sýra? Uvidíte, bude to bavit vás i vaše děti. Nespornou výhodou je i to, že zkrátka budete vědět, co jste do produktu dali. A nejspíš vás překvapí, že k tomu nepotřebujete žádné speciální suroviny ani vybavení.

Domácí adygejský sýr

Možná jste již doma zkoušeli vyrábět jogurty, máslo či jiné mléčné produkty, třeba i velikonoční vaječnou hroudu. Ostatně, receptů na internetu je více než dost. Co vyzkoušet něco nezvyklého? Adygejský sýr je jedinečný, originální, původně kavkazský mléčný produkt, známý pro svou jemnou chuť a bílou barvu. Tento sýr je ideální pro přímou konzumaci, a to díky své měkké, lehce slané chuti s jemnými kyselými tóny. Můžete ho snadno připravit i doma bez speciálních pomůcek.

Ingredience:

  • Kravské mléko – 6 litrů;
  • Ocet – 120 ml;
  • Sůl – 30 g na 1 litr syrovátky.
Pomazánka ze šprotů na chlebech a v misce

Tuhle delikátní pomazánku z tvarohu a šprotů podle polského receptu mě naučila kamarádka šéfkuchařka

Domácí adygejský sýr půlkruh a jeden plátek na prkénku

Postup:

  • Mléko zahřejte téměř k bodu varu, dokud se na povrchu nevytvoří pěna.
  • Jakmile mléko začne vřít, přilijte ocet.
  • Oddělení syrovátky: Když se syrovátka začne oddělovat od sýrové hmoty, přelijte vzniklou hmotu do formy s cedníkem a zvláštní nádobou na sýr.
  • Sýr ve formě nechte chladnout.
  • Po vychladnutí vyjměte sýr z formy.
  • Syrovátku oddělenou v průběhu procesu rozdělte a 1 litr odložte stranou, nechte ji zcela vychladnout.
  • Nyní přichází fáze solení. Sýr rozdělte na dvě poloviny, vložte je do hluboké nádoby. Do vychlazené syrovátky přidejte sůl a syrovátku nalijte na sýr.
  • Sýr takto nechte odpočívat v lednici po dobu 12 hodin.
  • Sýr podávejte lehce solený.
  • Doporučuje se ho uchovávat v solném nálevu, aby si zachoval svou chuť a čerstvost.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*