Mléčné výrobky se právem těší velké oblibě. Jejich zdravotní benefity a pestrá paleta chutí je předurčují prakticky k denní spotřebě.
Také patříte mezi milovníky sýrů? V nabídce je opravdu velmi široká škála chutí, vůní i textur, od jemné mozzarelly přes žluťoučkou goudu až po slané produkty balkánského typu. Co zkusit jednoduchou a zábavnou domácí výrobu sýra? Uvidíte, bude to bavit vás i vaše děti. Nespornou výhodou je i to, že zkrátka budete vědět, co jste do produktu dali. A nejspíš vás překvapí, že k tomu nepotřebujete žádné speciální suroviny ani vybavení.
Domácí adygejský sýr
Možná jste již doma zkoušeli vyrábět jogurty, máslo či jiné mléčné produkty, třeba i velikonoční vaječnou hroudu. Ostatně, receptů na internetu je více než dost. Co vyzkoušet něco nezvyklého? Adygejský sýr je jedinečný, originální, původně kavkazský mléčný produkt, známý pro svou jemnou chuť a bílou barvu. Tento sýr je ideální pro přímou konzumaci, a to díky své měkké, lehce slané chuti s jemnými kyselými tóny. Můžete ho snadno připravit i doma bez speciálních pomůcek.
Ingredience:
- Kravské mléko – 6 litrů;
- Ocet – 120 ml;
- Sůl – 30 g na 1 litr syrovátky.
Tuhle delikátní pomazánku z tvarohu a šprotů podle polského receptu mě naučila kamarádka šéfkuchařka
Postup:
- Mléko zahřejte téměř k bodu varu, dokud se na povrchu nevytvoří pěna.
- Jakmile mléko začne vřít, přilijte ocet.
- Oddělení syrovátky: Když se syrovátka začne oddělovat od sýrové hmoty, přelijte vzniklou hmotu do formy s cedníkem a zvláštní nádobou na sýr.
- Sýr ve formě nechte chladnout.
- Po vychladnutí vyjměte sýr z formy.
- Syrovátku oddělenou v průběhu procesu rozdělte a 1 litr odložte stranou, nechte ji zcela vychladnout.
- Nyní přichází fáze solení. Sýr rozdělte na dvě poloviny, vložte je do hluboké nádoby. Do vychlazené syrovátky přidejte sůl a syrovátku nalijte na sýr.
- Sýr takto nechte odpočívat v lednici po dobu 12 hodin.
- Sýr podávejte lehce solený.
- Doporučuje se ho uchovávat v solném nálevu, aby si zachoval svou chuť a čerstvost.
Napište komentář