Dorty, zákusky, sladkosti… Tato lákadla milujeme téměř všichni. Jak ale připravit takovou dobrotu snadno a rychle?
Rodiny a přátelé se rádi schází při příležitosti různých oslav, ale i ve dnech všedních. Mnozí z nás se rádi pochlubí vlastními dobrotami. Dorty s příchutí karamelu patří mezi nejoblíbenější. Je to zcela po právu, protože slaďoučký, jemný karamel s vláčnou texturou, to je doslova nebe v ústech.
Italský „Salko“ dort s kefírem a vejcem
Italská kuchyně je známá svou jedinečností, elegancí a rozmanitostí. Dezerty pochopitelně nejsou výjimkou. Každý italský region má své tradiční recepty předávané z generace na generaci. Tento italský dort s kefírem a jedním vejcem je snadný, chuťově vynikající a vhodný pro každou příležitost. Pojďte se díky němu přenést k břehům moře nebo třeba do Benátek… Už slyšíte písně gondoliérů?
Ingredience na těsto:
- Kefír – 250 g;
- Cukr krystal – 200 g;
- Vejce – 1 ks;
- Sůl – špetla;
- Vanilin – 1 g
- Prášek do pečiva – 10 g;
- Kakaový prášek – 3 polévkové lžíce;
- Polohrubá mouka – 200 g.
Tajemství profesionálních cukrářů: Díky tomuto lahodnému máslovému krému chutná každý dort 10x lépe
Ingredience na krém:
- Smetana – 400 g;
- Zahuštěné kondenzované mléko (karamelové) – 4 polévkové lžíce.
Postup:
- Kefír nalijte do mísy, přisypte cukr, rozklepněte vejce, přikápněte vanilin.
- Přidejte také sůl, prášek do pečiva a kakao.
- Vše důkladně promíchejte.
- Poté přisypte mouku.
- Důkladně vypracujte husté těsto.
- Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 20 minut.
- Upečený korpus nechte vychladnout.
- Po vychladnutí ho rozdělte na dva pláty.
- Na přípravu krému smíchejte smetanu s karamelovým kondenzovaným mlékem.
- Na spodní korpus rozetřete část krému, přikryjte ho vrchním korpusem.
- Vršek i boky dortu potřete zbytkem krému.
- Dort nechte alespoň hodinu v chladničce odležet, aby se chutě krásně propojily.
- Před podáváním můžete dort ozdobit například nastrouhanou čokoládou.
- Užijte si tento lahodný, slaďoučký dezert.
- Přejeme vám dobrou chuť!
Napište komentář