Vydatná večeře, ale i oběd, který zachutná velkému i malému strávníkovi. Jedná se o rychlý a jednoduchý recept, který zvládnou i úplní začátečníci.
Recept spočívá v dokonalé a harmonické chuti kuřete a brambor. Tato kombinace je neutuchající klasikou, kterou když ochutíte správně, zamilují si ji všichni. Zkuste tradiční jídlo připravit trochu netradičním způsobem a pochutnejte si na něm celá rodina. Jídlo je také vhodné jako pohoštění či oběd pro návštěvu, ve všední, ale i sváteční den.
Připravte si následující ingredience
- 9 kusů kuřecích stehen nebo čtvrtek
- sůl
- pepř
- mletá červená paprika
- grilovací koření nebo jiné podle chuti
- 4 polévkové lžíce sójové omáčky
- 3 polévkové lžíce medu
- 5 brambor
- čtvrt pekingského zelí
- okurka, rajčata, avokádo, cibule, bazalka
- olivový olej
- hořčice
Postup přípravy pečeného kuřete
Nejdříve něco málo o kuřecím mase. Jistě všichni víme, že nejlépe stravitelné a nejvíce zdraví přínosné je kuřecí maso. Ale věděli jste, že je velmi těžké v obchodě najít kvalitní kuřecí? Pokud nemáte možnost sehnat kuře od místního farmáře, raději si kupte vepřové. Nekvalitní kuřecí nejen, že nevoní, ale také nechutná dobře.
Nyní vezměte kuřecí kousky, opláchněte je, zbavte přebytečné kůže a osušte. Maso odložte stranou a nachystejte si suroviny na omáčku a hlubší misku. Smíchejte sůl, pepř a koření, dobré je například grilovací nebo i kari. Skvěle chutná i koření na americké brambory. Dále přidejte olej a sójovou omáčku. Nyní připravenou marinádou zalijte kuřecí kousky.
Závěrečná příprava večeře
Zalité maso odložte na třicet minut nebo jednu hodinu do lednice, bude tak křehčí a chutnější. Pokud kousky naložíte den předem, uděláte vůbec nejlépe. Přichystejte si brambory. Jestliže je sezona nových brambor, pouze je žínkou umyjte a neloupejte je. Pokud je tomu naopak, oloupejte je a nakrájejte na tenké plátky.
Osolte je, opepřete, okořeňte a zákapněte olivovým olejem. Na plech vyložený pečícím papírem rozmístěte plátky brambor a položte na ně maso. Troubu předehřejte na 180 °C a pečte po dobu 40 minut. Mezi tím, než se maso a brambory upečou, nakrájejte veškerou zeleninu, osolte ji, opepřete, zákapněte olivovým olejem, přidejte hořčici a klidně i majonézu. Dobrou chuť.