Pizza je jídlo, které milují všichni, od malých děti, až po seniory. Tento italský pokrm má poměrně dávnou historii a je jedním z nejoblíbenějších jídel na světě. Pizza je rychlá, chutná a každý si na ni může přidat to, co mu zrovna chutná. Druhů tohoto slaného koláče je požehnaně. Milujete snad pizzu Hawaii, nebo Capricciosu? Pokud jste milovníci tohoto jídla a chcete pizzu péct autentickým způsobem i doma, pak zpozorněte!
Postup při výrobě domácí pece na pizzu
Prvním důležitým krokem je zvolit vhodné místo, kde budete chtít, aby se pec vyjímala. Další postup je následující:
- vykopejte část zvolené plochy, kde posléze položíte betonovou základnu, pec je těžké konstrukce (asi 3 tuny), a tak potřebuje stabilitu
- pokládejte betonovou základnu, ponechejte den či dva zaschnout
- až beton zaschne, můžete začít se stavěním obvodových stěn u pece, a to pomocí betonových cihel
- cihly skládejte na sebe a promazávejte cementem, aby na sobě dobře držely
Při pokládání cihel používejte vodováhu, abyste měli konstrukci pece v rovině. Po položení asi pěti řad cihel se můžete pustit do střešní konstrukce.
Jak na střešní konstrukci?
Střechu si vyrobíte pomocí dřevěného rámu s deskou, který položíte na vyskládané cihly a vylijete betonem. Beton vyrovnáte a necháte opět proschnout. Následně si na střeše pece vytvoříte pomocí cihel podpěrnou konstrukci ve tvaru půlkruhu, na kterou budete vrstvit písek. Kolem kupole, která vám vznikla navršením písku pak naskládáte cihly a slepujete k sobě pomocí cementu.
Až budete mít hotovo, musíte rovněž nechat čas, aby kopuli prosušil. Když je kopule z cihel ztuhlá, vyjmete z pece veškerý písek, který sloužil jako podpěra. Cihlovou kopulovitou střechu můžete následně ještě zalít zbytkem cementu a ponecháte zatuhnout.
První zkouška pece
Důležité po dokončení prací je pec vyzkoušet. Rozdělejte uvnitř betonové konstrukce oheň a vyčkejte, zda bude v pečící kopuli teplo. Povrch nesmí být žhavý, ale zároveň byste měli být schopní v peci snadno pizzu upéct. Tak dobrou chuť!
Fotografie: Pinterest