Nadýchané nedělní koblihy jako z cukrárny

Pokud se vám nechce běžet do pekařství a přesto chcete svým blízkým dopřát ke snídani lahodné koblížky, zkuste si je podle tohoto receptu připravit sami.

Kdo by neměl rád nadýchané koblížky. Nemyslíme tedy ty, které chrlí každá pekárna masově, ale spíš ty, které si připravíte vlastnoručně doma s láskou. Jejich příprava je tak jednoduchá, že vás to překvapí. A jejich jemná a nadýchaná konzistence vám vynaložené úsilí plně vynahradí. Navíc nebudou naplněné přeslazenou jablečnou hmotou z továrny, ale můžete si je naplnit sami podle své chuti.

Suroviny na 15 koblih

  • 400 gramů bílého jogurtu
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 280 gramů hladké mouky
  • půl čajové lžičky jedlé sody
  • olej na smažení

Příprava domácích koblížků

V míse smíchejte bílý jogurt, vejce, sůl a cukr. Promíchejte do hladké hmoty. Na hlubší pánev dejte větší množství oleje – koblížky by měly plavat. Olej zahřívejte na ohni. Než se olej rozpálí, smíchejte mouku se sodou a tuto sypkou směs postupně vmíchejte do směsi s jogurtem. Snažte se, aby nevznikly řádné žmolky.

Když je olej rozpálený – zjistíte to pomocí kapičky těsta, kterou do oleje kápnete a měla by se hned začít smažit – dávejte do oleje vždy zhruba lžíci a půl těsta a tvarujte placičky. Ty se budou během smažení postupně nafukovat do tvaru koblížků. Koblihy, které jsou z jedné strany usmažené, otočte. Když jsou hotové, vyndavejte je na papírovou utěrku aby se zbavily přebytečného tuku.

Tipy na závěr

Usmažené koblížky není vysloveně nutné plnit. Můžete je jen pocukrovat a podávat. Lahodného výsledku docílíte i když je po usmažení obalíte v cukru se skořicí. Další možnost je rozmíchat tvaroh tak, jak jej máte rádi, rozdělit do mističek podle počtu strávníků, a koblihy si v něm namáčet. Pokud ale chcete koblihy naplnit domácím džemem, nebo oříškovou pomazánkou, není to také problém. Použijte trezírovací špičku na plnění koblih.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]