Játra, obzvláště ta kuřecí, se na našich jídelních stolech vyskytují zcela výjimečně. Je to ale velká škoda, protože jejich příprava není extrémně náročná a výsledná chuť rozhodně stojí za to.
Játra jsou obvykle považována za odpad, část slepice nebo kuřete, která neslouží ke konzumaci. To je ale velká chyba, pokud je umíme správně připravit, mohou nám posloužit jako velmi chutný a vydatný chod. Jejich struktura je jemná, přesto jsou svojí chutí výrazná a velmi specifická. Kromě toho jsou také bohatým zdrojem vitamínů a minerálů.
Ingredience potřebné na přípravu křehkých jater:
- 500 gramů kuřecích jater
- 1 litr kuřecího vývaru
- černý pepř mletý, sůl
- 30 gramů slaniny
- 50 gramů tučného, špekového masa
- 2 středně velké cibule
- kmín, majoránka
- 1 lžíce hladké mouky
Ingredience si připravíme proto, abychom na žádnou nezapomněli
Jako první krok je dobré si na pracovní stůl připravit veškeré potřebné ingredience, a to hlavně proto, abychom následně žádnou nevynechali a výsledný pokrm měl požadovanou chuť. Játra očistíme a nakrájíme na kousky. Nakrájíme si také tučné maso, slaninu a cibuli. K ruce vezmeme hluboký hrnec s nepřilnavým povrchem a rozpálíme jej.
Tuhle chuťově famózní paštiku dělám i 3x týdně. Má blahodárné zdravotní benefity a je hotová do pár minut
Smažení je rychlé, ale nezbytné pro výslednou chuť
Na rozpálenou pánev nejprve umístíme tučné maso, které následují kousky slaniny. Jakmile nám obě ingredience začnou chytat zlatavou barvu, přidáme najemno nakrájenou cibuli. Směs dochutíme za pomoci soli, pepře a kmínu. Ve chvíli, kdy nám příjemně zlatavou barvu začne chytat i cibulka, přidáme do hrnce také připravená játra.
Dochucení nepodceňujte, jedná se o velmi důležitý krok
K játrům a cibuli přidáme mouku a vše zalijeme připraveným vývarem. Takto dochucený pokrm dusíme pod pokličkou po dobu 8 minut, poté do hrnce přidáme také majoránku a necháme probublat. Výsledný pokrm podáváme s vařenou rýží nebo jemnou bramborovou kaší. Játra jsou určena k okamžité konzumaci, dlouhodobým skladováním nebo opakovaným ohříváním výrazně ztrácí na chuti.
Napište komentář