Důvod, proč byste nikdy neměli uchovávat vejce ve dveřích lednice

Fotografie: Depositphotos

Skladování vajec není nijak náročné. Většina lednic má i speciální přihrádky, které se ovšem často nachází přímo ve dvířkách. To je ovšem velká chyba, kterou dělá mnoho lidí.

Vejce nesmí v domácnosti chybět, ať už je budete dělat jakkoli. Naměkko, do pečení, nebo v podobě pořádně omelety se slaninou pro celou rodinu. Existuje však několik okřídlených pravidel, jak vejce správně skladovat. Lze je, a to mnoho lidí neví, skladovat dokonce i při zcela pokojové teplotě. V tomto ohledu se hodně diskutuje podobně jako u rajčat. Čemu se ale vyhněte, je umístění do přihrádek, které jsou přímo na dveřích vaší lednice.

V lednici i mimo, hlavně stabilně

Jak je tedy skladovat opravdu správně? Podle všeho lze provést oba způsoby, ale nikdy je nedávejte do dvířek, píše The Sun. Ačkoli tam hodně lednic má držák nebo speciální vaničku, vejce se na tomto místě zpravidla zkazí rychleji. „Je obecně známo, že právě vejce do těchto malých plastových držáků nepatří. A to přesto, že je tam má hodně ledniček. Během otvírání jsou totiž pravidelně, byť krátce, vystavena pokojové teploty,“ říká Vlatka Lake.

Jde o mluvčí britské skladovací společnosti Space Station. Právě průběžné vystavení vajec pokojové teplota vede k rychlejšímu rozboji vnitřní hniloby. Neustálá změna teplot jim tedy výrazně nesvědčí. Pokud je chcete skladovat v lednici – což je rozhodně záhodno – dejte je někam dovnitř. Stejně tak ale můžete použít tmavé místo a například vystlanou ošatku. Podstatná je ovšem stálá teplota, bez jakýchkoli výkyvů a rušivých elementů.

Problém je to i v obchodech

Základem je opravdu absence slunce, sucho a stálá teplota. Jakékoli výkyvy totiž narušují tzv. kůžičku. Jde o ochranou vrstvu těsně pod skořápkou. „Dbejte hlavně na to, že vejce během změn teploty neorosila. V takovém případě hrozí nárůst plísní a to, že mikroorganismy prostoupí až do vaječné hmoty,“ uvádí dietoložka Hana Mojžíšová. Problémem jsou taky obchody, kde se chladničky s vejci často otvírají a stabilní teplota tedy úplně nehrozí.

vejce detail
Fotografie: Pixabay

Problém je to hlavně v létě. „Ideální teplota pro skladování vajec je 5–20 stupňů Celsia.“ Stejně tak je nedávejte do blízkosti aromatických potravin, protože skořápka velmi snadno pohltí pachy z okolí. Obecným doporučením je také nechat je v kartonu. Kromě ochrany před změnami teplot a dalšími vlivy zajistí také to, že je vejce na špičce. Na jeho širším konci jsou póry, kterými přijímá kyslík. V této poloze tak může celá potravina bez potíží dýchat.

Zdroj: RD, The Sun

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*