Těsto, které se hodí na buchty, koláčky i housky. Je velmi snadné, pokud již máte trochu zkušeností s pečením. Pokud ne, nezoufejte, naučit se to zvládne každý.
Pokud se lidí zeptáte, co to je péřové těsto, odpovědi se budou lišit. Někdo řekne, že nemá ani tušení, o co se jedná. Mnohem překvapivější odpověď je, že je to těsto z peří. A i takový lidé se skutečně najdou. Ve skutečnosti jde o kynuté těsto, které se dá použít prakticky na cokoliv. Můžou se z něj dělat koláčky plněné tvarohem a posypané drobenkou, nebo housky či plněné buchty. Volba závisí pouze na vás. Ingredience má každý doma v kuchyni a postup je jednoduchý. Postup může být pro nováčka složitější, ale učení dělá mistra, proto se toho nebojte.
Suroviny na přípravu těsta
- 250 mililitrů vody
- 250 mililitrů mléka
- 1 vejce
- 1 čajová lžička soli
- 1 polévková lžíce cukru
- 15 gramů droždí
- 4 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 800-1000 gramů mouky
Množství mouky závisí na konzistenci těsta. Začněte na 800 gramech, pokud nebude mít těsto požadovanou konzistenci, postupně mouku přidávejte. Jde totiž o to, že každá mouka saje tekutiny jinak, tudíž se nedá úplně stoprocentně odhadnout její množství. Jiná mohou být třeba i velikosti vejcí či velikosti lžic a lžiček.
Postup přípravy
Přes síto si do mísy přesejte mouku. Uprostřed vytvořte důlek, do kterého dejte cukr, droždí a zalijte to vlažnou vodou. Do mléka rozkvedlejte vejce. Jakmile se vytvoří kvásek, přilijte do něj mléko se solí. Následně přidejte sůl a těsto zpracujte do hladka. Na něj pomalu nalejte olej. Pokud se těsto příliš lepí a nemá pevnou konzistenci, přidejte mouku, ale postupně. Nedávejte do něj hned celé kilo.
Těsto vložte do mísy nebo hrnce a přikryjte jej utěrkou. Celé to vložte na nějaké teplé místo, třeba na sporák nebo do trouby, a nechte ho tam vykynout. Po zhruba hodině by těsto mělo být nakynuté. Je ovšem nutné to hlídat, některá těsta nejsou vykynutá ani po hodině a některá nemají po 40 minutách co dělat. Těsto si rozdělejte na několik dílů, minimálně čtyřicet kousků jistě vznikne, opět ovšem záleží na celkové množství a na velikosti kusů, ze kterých budete tvořit požadované pečivo.
Výroba domácích koblih podle starodávného receptu. Až ochutnáte to tvarohové těsto, tak ho budete chtít jíst i samotné
Po vytvarování všech mini bochánků je vše již čistě na vás. Můžete je klidně i naplnit, třeba tvarohem, povidly či mákem. Přesuňte bochánky na plech a dejte je péct na 180 °C do zlatova. To by mohlo trvat zhruba tak 10–20 minut. Pokud jste dělali koláčky a navrch je posypali drobenkou, která se spálila, jednoduše ji polejte máslem. Takhle jednoduché je dělání péřového těsta, zkuste ho i vy.
https://youtu.be/tCJWNi4UVK0
Napište komentář