Postupy zkušených kuchařů vám usnadní přípravu jídla v kuchyni

Každé řemeslo má dvě roviny. Jedna je ta, která se přednáší ve školách a v učebnicích a ta druhá jsou tajné triky pocházející až z praxe. Ve škole totiž bývají obvykle teoretikové a navíc, co je psáno, to je dáno.

My vám ale přinášíme tipy ze zákulisí restauračních kuchyní a barů, kde se ve výhni praxe ukulo množství neobvyklých tipů na zlepšení připravovaných pokrmů a nápojů, které nejsou tak úplně samozřejmé. Nechte se inspirovat, několik z nich vám právě přinášíme.

Tipy pro dokonalé zeleninové saláty

  1. Před přípravou salátů s cibulí dejte pokrájenou cibuli na 15 minut namočit do studené vody. Ztratí pak nadměrné pálení a bude křehčí.
  2. Do jakéhokoliv druhu zeleninového salátu na závěr těsně před podáváním přidejte špetku cukru a špetku soli. Pokrm z čerstvé zeleniny pak bude mnohem chutnější.
  3. Saláty dochuťte hrubě mletou mořskou solí. Zlepší chuť jídla a kromě toho je tato sůl velmi zdravá.

Nápady pro vylepšení dezertu

  1. Než zalijete kávu horkou vodou, přidejte k ní špetku soli, nejlépe mořské, a špetku skořice. Vynikající také je přidat ke kávě na prášek rozemletou citronovou nebo pomerančovou kůru. Káva bude neuvěřitelně krásně vonět.
  2. Tajemství dokonalého dortového těsta je jednoduché! Držte se zásady, že množství mouky, vajec, másla a cukru v gramech musí být stejné.
  3. Nezapomeňte do těsta při pečení přidat špetku soli. Zvýrazní se tím sladkost dortu a těsto bude po upečení dobře držet tvar a bude pružné a vláčné.
Fotografie: Pixabay

Další tipy a zlepšováky

  1. Chcete-li uvařit dokonalá míchaná vejce, je dobré je nejenom smažit v oleji, ale přidat k nim i trochu vody, a to přesně ve chvíli, kdy začne bílek tuhnout. Díky tomu se vejce nebudou odspodu připalovat, jejich chuť bude mnohem jemnější a pro naše zdraví budou mnohem prospěšnější, už jenom tím, že neztratí tolik cenných vitaminů.
  2. Při výrobě míchaných vajíček nesolte vejce, ale olej v pánvi, na kterém se je chystáte smažit. Díky tomu se sůl nejlépe rozpustí a rovnoměrně dochutí celou porci pokrmu. Totéž platí také o pepři.
Fotografie: Pixabay

Balzamikový ocet je nejen skvělým dresingem pro zeleninové saláty, ale hodí se skvěle i pro dochucení italských těstovin a dokonce i na výrobu kořenité marinády na maso.
Hodí se naopak i pro sladkou kuchyni. Vyzkoušejte například jahody posypané moučkovým cukrem a postříkané několika kapkami voňavého balzamika. Je to až neuvěřitelně chutné. Tato úprava se hodí i pro jiné druhy ovoce, zkuste experimentovat!

Úvodní Fotografie: Pinterest

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]