Vybělit spodní prádlo můžete i netradičními způsoby. Vyzkoušejte domácí prostředky místo kupovaných

Vlivem opakovaného praní, zvýšenou tvrdostí vody, nebo nevhodným tříděním prádla se může stát, že bílé spodní prádlo snadno zašedne, nebo zežloutne. To může být poměrně znepokojující, zejména v případě, kdy jste do oblečení investovali mnoho peněz. Tento problém se však dá řešit i jinými metodami než jen kupovanými bělidly. Jak na to?

Účinná babičkovská rady na bělení prádla

Zašedlé, nebo zežloutlé spodní prádlo byste před procesem bělení měli nejprve standardně vyprat v pračce. Poté prádlo vložte do lavoru s dvěma a půl litry horké vody, přidejte klasické mýdlo, nebo mýdlové hobliny, promíchejte do rozpuštění a následně vlijte do tekutiny i 4 lžíce amoniaku.

Ruce si chraňte v tomto případě rukavicemi a ústa respirátorem, abyste nedýchali toxické výpary. Místnost, kde provádíte bělení odvětrávejte. Naložené spodní prádlo nechte v roztoku 2 až 12 hodin, aby se důkladně vybělilo. Vařečkou, nebo jiným náčiním prádlo občas obraťte, aby se bělilo rovnoměrně. Po uplynutí stanoveného času vyjměte spodní prádlo z vody, propláchněte pod tekoucí vodou a vložte ještě k vymáchání na čtvrt hodiny do čisté vody bez aviváže. Prádlo případně můžete ještě jednou vyprat.

Fotografie: Freepik

Další praktické rady, díky kterým bude prádlo bělejší

Velice účinná k bělení prádla je obyčejná jedlá soda, kterou najdete v téměř každé domácnosti. Prádlo můžete do roztoku teplé vody a sody před praním namočit, nebo jedlou sodu smíchejte s pracím práškem, vložte do zásuvky pračky a bílé oblečení klasicky vyperte. Jedlá soda je skvělá nejen na obnovení bílé barvy, ale i na vodní kámen v pračce, s kterým si rovněž poradí při pracím programu.

Stejným způsobem funguje i kypřící prášek, který používali v dřívějších dobách i babičky. Vyzkoušet můžete například i vinný ocet. Při výběru průmyslově vyráběných produktů v drogerii preferujte ty ekologické bez chemikálií. Jsou totiž šetrné nejen k životnímu prostředí, ale i k prádlu a pračce.

Fotografie: Freepik

Úvodní Fotografie: Pinterest

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]