Antibiotika, která jsou průmyslově vyráběná, již leckomu zachránila život při závažných bakteriálních infekcích. Nejčastějším a nejznámějším antibiotikem je samozřejmě penicilin. Chemicky připravované medikamenty mohou v mnoha případech pomoci, rovněž ale způsobují celou řadu nežádoucích účinků. Příroda však skrývá nejedno tajemství a můžeme v ní hledat také velice účinné potraviny, které mají podobné účinky jako průmyslově vyrobená antibiotika.
Potraviny s antibiotickým účinkem
Společnost se čím dál častěji obrací na přírodní metody léčby některých nemocí, jelikož nadužívání antibiotik předepsaných lékaři způsobuje vysokou bakteriální rezistenci (odolnost). Jaké potraviny mají tedy antibiotické účinky?
- Česnek: je nejen oblíbený v kulinářském světě, ale dokáže pomoci i při různých nemocích. Jeho blahodárné účinky byly známé již historicky a používal se i v lidovém léčitelství. Některé studie prokázaly, že česnek může být účinný proti mnoha druhům bakterií, včetně Salmonelly a Escherichia coli. Dokonce byl zvažován i jako podpůrná metoda k léčbě multirezistentní tuberkulózy.
- Med: již za dob Aristotela se med používal k léčbě ran, či infekcí. Výzkumy z roku 2016 dokazují, že medové obvazy mají skutečně schopnost léčit jak chronické rány, vředy, popáleniny, tak i proleženiny. Med má silné antibakteriální vlastnosti a dle jiných studií rovněž pomáhá až proti 60 druhům bakterií, včetně meticilin-rezistentního Stafylokoka aurea (MRSA).
- Zázvor: vědci uznávají antibiotické účinky zázvoru. Již v roce 2017 proběhly studie, které dokázaly, že zázvor je schopný bojovat s určitými kmeny bakterií. Odborníci dále zkoumají i jeho účinky proti mořské nemoci, nevolnosti, nebo snížení hladiny cukru v krvi.
- Echinacea: tradiční léčitelství zná účinky Echinacey již několik let. V dřívějších dobách se totiž používala k léčbě infekcí a ran.
- Především pak Echinacea dokáže bojovat proti bakterii Streptokokus pyogenes, která způsobuje syndrom toxického šoku, nebo streptokokovou faryngitidu.
Další účinná přírodní antibiotika
Mezi další přírodní antibiotika s výrazným efektem můžeme zařadit například vodilku kanadskou, kterou lze konzumovat jak ve formě čaje, tak formou kapslí. Pomáhá hlavně proti dýchacím a zažívacím potížím, v případě bakteriálních průjmů a při močových infekcích. Nedávné studie však zjistily, že vodilka kanadská je účinná i v případě léčby kožních infektů.
Rostlina obsahuje přírodní alkaloid berberin, proto by ji neměly konzumovat těhotné a kojící ženy, ani malé děti. Dalším velmi přínosným přírodním antibiotikem je hřebíček, který je oblíbený hlavně při infekcích dutiny ústní. I oregano údajně působí protizánětlivě, proto jej neopomínejte při vaření.
Fotografie: Pixabay, Freepik