Rajčata jsou zelenina, která je třeba kupovat vlastně neustále. A to z toho důvodu, že se používají do velkého množství jídel. Vy je ale už nebudete muset kupovat.
Pokud už se vám v zimě stalo, že jste potřebovali rajčata a museli jste kvůli tomu jít do obchodu, tak rozhodně víte, že kupovaná rajčata rozhodně nemají tak dobrou chuť, jako ta vypěstovaná na zahrádce. A z toho důvodu je lepší připravit si tento pokrm, protože můžete vždy sáhnout po něm. Chutná totiž mnohem lépe, než kupovaná rajčata. Vyzkoušejte ho.
Co budete potřebovat
- 5 kg rajčat
- 1 palice česneku
- dle chuti sůl
- tymián a sušený rozmarýn
- 30 ml olivového oleje na každou zavařovací sklenici
Je to velmi jednoduché
Nejprve si rajčata dobře omyjte a poté nakrájejte na plátky. Vyrovnejte je na plech vyložený pečicím papírem a posypte tymiánem a sušeným rozmarýnem. Rajčata pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů přibližně 1 hodinu. Nyní oloupejte stroužky česneku a nasekejte je nožem nadrobno.
Vezměte suchou a čistou zavařovací sklenici o objemu 600 ml nebo 450 ml a na její dno dejte několik kousků česneku. Poté přidejte ještě trochu sušeného tymiánu a nakonec vrstvu ještě teplých rajčat. Takto pokračujte ve vrstvení dokud nebude sklenice téměř úplně plná. Zalijte olejem a sklenice pevně uzavřete víčky. Otočte je dnem vzhůru a po úplném vychladnutí je dejte do lednice.
A máte hotovo
Takto připravovaná rajčata můžete skladovat v lednici víceméně jak dlouho budete chtít. Jakmile budete chtít připravit nějakou dobrou omáčku, jen sáhnete po jedné sklenice a můžete z nich začít vařit. A především už vás ani nenapadne jít v zimě do obchodu a koupit rajčata, která pomalu ani nechutnají jako rajčata. Přejeme vám dobrou chuť!
Napište komentář