Připravit salát je v zásadě jednoduchý úkol. Jde o velmi klasický pokrm a vynikající doplněk pro sváteční stůl i další podobné situace. Málokdy bude přebývat, spíše chybět.
To je aspoň pohled mnoha kuchařů na tuto skupinu jídel. Mějte ovšem na paměti, že salát je velmi mnohostranné jídlo. Dá se tudíž použít jako příloha, doplněk nebo samostatný pokrm. Při přípravě salátů ovšem existují nuance, kterým je třeba věnovat dostatek pozornosti. Už v porcování přísad platí, že mají mít všechny stejnou velikost. V opačném případě mohou narušit chuťovou harmonii a pokazit tak strávníkům kulinářský požitek. Na co dalšího si dát pozor?
Role dressingu a omáček
Je častým omylem, že jakýkoli salát znamená přítomnost majonézy nebo nějakého “pojiva”. majonéza je těžší složka, rozhodně se nehodí do všech typů salátů. I obyčejný zeleninový salát vám po pár hodinách pustí vodu přímo ze zeleniny, tudíž je potřeba jen “zakápnout” třeba olejem nebo balzamikovým octem. Právě šťáva ze surovin dodá ten finální říz.
Přísady na Benátský salát
- Kuřecí řízek – 2 ks
- Kyselé okurky
- Korejská mrkev – 200 g
- Sýr – 200 g
- Kukuřice – 180 g
- Česnek – 2 stroužky
- Petržel – svazek
- Majonéza
Jak postupovat?
V osolené vodě uvařte doměkka kuřecí řízek. Pak na kostičky nakrájejte několik nakládaných okurek. Uvařený řízek umelte a v salátové míse smíchejte s okurkami. Na jemném struhadle nastrouhejte sýr, který přidejte k okurkám a masu. Následuje korejská mrkev a stroužek česneku. Ten předtím zpracujte pomocí lisu. Nasekejte nadrobno petrželku, do salátu přijde společně s kukuřicí. Celek dochutíte majonézou podle vkusu. Všechno pak ještě důkladně promíchejte.
Podle chuťových nebo stravovacích preferencí se dá podávat i se zakysanou smetanou. Není od věci ani kombinace, tedy zlehčení majonézy pomocí jogurtu a citronové šťávy. Někteří kuchaři nedají dopustit na nastrouhaný celer, který dodává říz. Před konzumací nechte salát odležet asi 2 hodiny v chladu, aby se veškeré přísady “skamarádily”. „Ozdobte ho rajčaty nebo plátky vajec,“ radí Radka M. z Chocně.
Kamarádka ze Slovenska mě naučila recept na lahodný salát, který si její rodina předává po generace
Vícero variant
Dalšími možnostmi jsou nikoli mletý řízek, ale nadrobno nakrájená kuřecí prsa. Aby se stal skutečně vydatným jídlem, hodí se houby, případně lilek. Určitě najdete hodně způsobů, třeba i s ananasem a čerstvým bílým zelím. A místo kuřecího masa coby základu je možné využít i vařené hovězí nebo šunku. Vynikající bude s paprikou, řepou nebo olivami.
Napište komentář