Různé materiály vyžadují specifické postupy čištění i správně zvolené přípravky

Jak si zefektivnit a zkrátit úklid? Je třeba vědět, jak na to. Tedy vědět, že různé materiály vyžadují jiné metody čištění. A to jak pokud jde o postup, tak o přípravky. Jakmile to pochopíte a zjistíte, jak na to, bude úklid domova hračkou. Podívejte se, jak různé povrchy a místa uklízet co nejlépe.

Pískovec

Pokud máte doma tyto materiály, je třeba vědět, co na ně platí nejlépe. Ideální je vyrobit si čistič z jednoho litru vody, do kterého se následně přidají 3 lžíce amoniaku. Do této směsi namočíte hadřík nebo houbičku a poté se vrhnete do spíše jemnějšího, ale velmi efektivního čištění. Metoda přijde vhod v interiéru, ale i exteriérech.

Kuchyňská linka

Pokud potřebujete vyčistit kuchyňskou linku, tedy pracovní desku, je vhodné použít jedlou sodu. Tu smícháte s trochou vody a vznikne vám pasta, pomocí které tuto plochu čistěte. Potom jí otřete a máte hotovo. Bude dokonalá.

Dřez

Čištění dřezu nemusí být snadné. Proto je vhodné znát dobrého pomocníka. Tím je ocet. Ten zahřejte a aplikujte na všechny plochy dřezu. Ty poté důkladně posolte. Následně je začněte pomocí houbičky čistit. Na závěr dřez opláchněte. Tím jak se ocet se solí dostane i do odpadu, pomůže vyčistit i ten.

Vana nebo sprchový kout

Mají i tato místa vypadat jako ze škatulky? Pomůže k tomu čistění domácím přípravkem, který se skládá z litru teplé vody, trochy saponátu a 3 lžic jedlé sody. Vše smíchejte dohromady a máte čistič jak pro vaši vanu, tak i sprchový kout, stejně jako třeba i umyvadlo.

Digestoř

Je mřížka digestoře plná tuku a nečistot? Nezoufejte. Vezměte půl hrnku jedlé sody, smíchejte ji s vodou a do ní přidejte trochu amoniaku. Vše zahřejte a potom aplikujte na filtry digestoře. Nechte je odmočit, otřete a budou jako nové. Pokud ne, postup opakujte.

Lednička

Je jedno, zda chcete odstranit nečistoty, nebo zápach. Vždy pomůže jedlá soda. V prvním případě vytvořte pastu ze sody a citronové šťávy, kterou lednici čistěte. V druhém případě stačí nasypat jedlou sodu na talířek a nechat ji v lednici přes noc. Dokáže natáhnout vlhkost i pachy.

Sporák a trouba

Tady se zaměříme hlavně na nejrizikovější část, a to na tlačítka. Na ty se nejlépe hodí trocha čpavku. Ten nanesete na zubní kartáček a mechanicky vyčistíte. Potom otřete vlhkým hadříkem a máte hotovo. Dokonale.

Fotografie: Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]