Příprava dezertů nemusí být nijak náročná. Snadno a rychle si doma můžete udělat i lahodný dort, který ohromí každou návštěvu. Jeho tajemstvím je tvaroh.
Dorty jsou velmi oblíbeným dezertem, přesto se do jeho přípravy v domácích podmínkách moc často nepouštíme. Většinou nás odradí to, že se jedná o náročný proces přípravy. To ale nemusí být vždy pravda, i jednoduchý dort totiž může být velice chutný. Lahodný dort, který překvapí svou chutí, má ve svém základu tvaroh.
Ingredience potřebné na přípravu těsta:
- 350 gramů hladké mouky
- 180 gramů másla
- 180 gramů cukru
- 5 vaječných žloutků
- 1 lžička prášku do pečiva
Ingredience potřebné na přípravu náplně:
- 200 gramů cukru
- 500 gramů tvarohu
- 350 gramů zakysané smetany nebo jogurtu
- 40 mililitrů citronové šťávy
- 40 gramů mouky nebo škrobu
- 5 vaječných bílků
- libovolné ovoce
Základem každého dortu je lahodné těsto
Přípravu dortu začneme smícháním másla o pokojové teplotě spolu s cukrem a špetkou soli. Tyto ingredience lze smíchat ručně, ale mnohem jednodušší a rychlejší je použití ručního mixéru. Do vzniklé krémové směsi přidáme žloutky a opět promícháme pomocí mixéru. Směs si odložíme a ve vedlejší míse mezitím smícháme suroviny suché – mouku a prášek do pečiva.
Obě složky spojíme dohromady
Do krémové směsi následně prosejeme sypkou směs a tím nám vznikne hladké těsto. To následně rozdělíme na 2 poloviny, obě umístíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do lednice. Mezitím si z bílků a cukru ušleháme pěnu, ke které přidáme tvaroh. Jakmile je hmota hutná, přidáme do směsi také zakysanou smetanu, citronovou šťávu a mouku.
Vše umístíme do formy a dáme péct
Polovinu těsta rozprostřeme na dně mísy na dort, druhou polovinu necháme na okraje. Jakmile máme těsto ve formě umístěné, přidáme do formy hmotu z bílků a tvarohu. Na vrch našeho dortu rozprostřeme libovolné lesné nebo zahradní ovoce. Ideální volbou jsou jahody, borůvky nebo rybíz. Dort dáme do trouby a pečeme na 180 stupňů po dobu 75 minut.
Napište komentář