Šalvěj je skvělý pomocník v boji proti nachlazení a celé řadě dalších neduhů

Fotografie: Pixabay.

Šalvěj se s oblibou používala v lidovém léčitelství již před mnoha lety. Naše babičky a prababičky z ní vařily především čaje, které blahodárně působily zejména na nachlazení. Aroma šalvěje lékařské je velmi intenzivní a kořeněné. Tuto skvělou bylinku lze použít jak zevně, tak i vnitřně. Má tedy všestranné využití. Inspirujte se níže.

Jaké účinky má šalvěj lékařská?

Léčivou šalvěj lze používat v těchto případech:

  • ke kloktání při angínách a bolestech v krku
  • při infekcích a zánětech v dutině ústní
  • při bolestech a zánětech zubů
  • na zklidnění žaludku a podporu trávení
  • při nachlazení a chřipce
  • na utlumení příznaků spojených s menstruací u žen
  • při respiračních onemocněních
  • na hojení ran a oděrek
  • k celkovému zklidnění a podpoření duševní rovnováhy
  • na kožní problémy
Fotografie: Pixabay

Je tedy jasné, že využití šalvěje je opravu pestré a širokospektré. Stačí si jen vybrat, za jakým účelem ji budete buď konzumovat, nebo aplikovat na tělo.

Jak a co připravit ze šalvěje?

Jednou z variant, jak zužitkovat sušenou či čerstvou šalvěj, je uvařit z ní čaj. Potřebovat budete 3 až 5 lístků byliny a 400 mililitrů vroucí vody. Nechte roztok louhovat deset minut a pak sceďte. Pakliže používáte šalvěj sušenou, potřebujete na výluh 1 čajovou lžičku a 250 mililitrů vody.

Fotografie: Pixabay

Čaj pěkně zahřeje a pomůže uvolnit hleny, zklidní organismus a uleví bolestem. Popíjejte jej dvakrát denně při obtížích. Nevhodný je šalvějový výluh pro těhotné. Také byste ho neměli konzumovat dlouhodobě. K urychlení hojení ran lze připravit i obklad.

K léčivému roztoku potřebujete 3 lžičky sušené šalvěje a čtvrt litru horké vody. Patnáct minut necháte bylinku louhovat, tekutinu necháte vychladnout a pak do ní namočíte gázu. Tu přikládáte na poraněné místo. Šalvěj má protizánětlivé a bakteriální vlastnosti, proto dokonale podpoří zhojení ran.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]