Šetrná ale zároveň efektivní ochrana rajčat proti škůdcům a chorobám

Každý domácí pěstitel, a nemusí pěstovat jenom rajčata, se čas od času může setkat se škůdci, nebo rostlinnými chorobami u pěstovaných plodin. Zejména rajčata jsou na tyto komplikace citlivá, a proto je potřeba zeleninu ještě, než dozraje, kropit a hnojit roztoky, které ji ochrání. Můžete samozřejmě použít i kupované prostředky v zahradnictví, avšak vlastní ochrannou směs si jednoduše připravíte i doma a nebude vás to nic stát. Jen čas a trpělivost.

Emulze s jedlou sodou a výluh z jehličnanu

Napadeným rajčatům prospěje, když je pokropíte tímto roztokem z: 5 litrů vody, 3 lžic oleje, čajové lžičky tekutého mýdla a polévkové lžíce jedlé sody. Velmi přínosným roztokem na rajčata je i odvar z jehličnanu, konkrétně tedy z borovice, nebo jedle. Asi v půl litru vody povařte zhruba kilo větviček z jehličnanu. Pak nechte odvar vychladnout a před kropením jej řeďte v poměru 1:5. Na závěr ještě můžete přidat 30 gramů tekutého mýdla.

Pomůže i kravský hnůj a kopřivy

Skvělým pomocníkem je i hnojivo s kravským hnojem, které připravíte asi z litru kravského hnoje a deseti litrů vody. Kopřivový výluh je nejen dobrým ochráncem rajčat, ale dodá jim i potřebné vitamíny a minerály, potřebné k správnému růstu.

Kilo nasekaných kopřiv macerujte zhruba jeden den v třech litrech dešťové vody. Před kropením rajčat přidejte asi 30 gramů tekutého mýdla, které škůdce zaručeně odradí.

Síla česnekového aroma a mléčného roztoku

I silné česnekové aroma pomůže. Asi 200 gramů česnekových stroužků prolisujte a nechte fermentovat tři dny ve 200 mililitrech vody. Výslednou směs zřeďte s deseti litry čisté vody, přidejte 20 gramů jódu a 30 gramů tekutého mýdla a kropte rostliny.

Posledním roztokem je ten z mléka. Smíchejte asi 200 gramů cukru s dvěma litry mléka a deseti litry vody a rozprašovačem aplikujte na rajčata. Všechny výše uvedené metody by měly být vysoce účinné.

Fotografie: Pixabay, Freepik

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]