Málokoho by napadlo, že ani slupky od melounu není nutné vyhazovat. Rychle se z nich totiž dá připravit šťavnatá pochoutka, která vás dokáže zaručeně překvapit.
Melounová kůra, i když se na první pohled zdá jako nepoužitelný odpad, je ideální surovinou na přípravu džemu. Tento jedinečný a chuťově velmi zajímavý džem je bohatý nejen na vitamíny, ale je také velmi výrazný svou chutí. Dokonale se hodí například k palačinkám nebo lívancům. Jeho výsledná chuť rozhodně překvapí nejen vás, ale i vaše děti.
K přípravě melounového džemu budete potřebovat:
- kůra vodního melounu – 1 kilogram
- cukr – 4 šálky (800 gramů)
- hřebíček – 5-6 kusů
- máslo – 1/2 polévkové lžíce
- šťáva z 1/2 citronu
Slupku zbavíme kůry, zbytek využijeme na marmeládu
Slupku, která nám zbyla po konzumaci vodního melounu, pomocí škrabky na brambory zbavíme zelené kůry. Zbytek slupek se dá konzumovat a skvěle nám poslouží jako hlavní ingredience na přípravu džemu z melounu. Postupně slupky nakrájíme na malé kostičky, které umístíme do hluboké mísy a zalijeme horkou vodou. Takto připraveno mísu s melounovými slupkami umístíme do trouby, kterou jsme si předem předehřáli na 220 stupňů.
Celý život krájíte melou špatně. Toto je jediný správný způsob, který zaručí, že si neublížíte
Meloun umístíme do vodní lázně a upečeme v troubě
Melounové slupky pečeme po dobu 50 minut. Jakmile tato doba uplyne, vyjmeme misku z trouby a její obsah přecedíme přes síto. V nádobě budeme mít šťávu ze slupek, se kterou budeme dále pracovat. Tu přemístíme do hrnce, který umístíme na plotnu. Do šťávy přidáme cukr a hřebíček. Vše důkladně promícháme a vaříme na mírném ohni do té doby, dokud nedojde ke zhoustnutí.
Za stálého míchání a kontroly dotvoříme konečný džem na sporáku
Jakmile tekutina v hrnci zhoustne, do vzniklého sirupu vmícháme máslo a citronovou šťávu. Sirup necháme ještě asi hodinu povařit, poté jej nalijeme do připravených sklenic a uzavřeme víkem. Takto připravený džem můžeme skladovat a v případě chuti si jej dopřát k snídani spolu s palačinkami nebo lívanci.
Napište komentář