Tyto cuketové placky s bylinkovou omáčkou jsou to pravé letní pohoštění! Můžete sníst vrchovatý talíř a nepřiberete ani deka

Smažené cuketové placičky s tvarohem a ovesnými vločkami se hodí jako lehká, zdravá a sytá večeře během léta a kdykoliv, když dostanete chuť na chutnou bezmasou dobrotu.

Cuketová sezóna se kvapem blíží, a proto je dobré už teď začít sbírat ty nejchutnější recepty na jejich zpracování. Tyto smažené placičky s tvarohem a cereáliemi jsou dokonalým příkladem toho, že se zeleninové jídlo může nejen vyrovnat těm masovým, ale dokonce je v lecčem i předčí. Jako bonus pak přidáváme lahodnou studenou omáčku s česnekem a bylinkami, která každé jídlo povýší na úplně novou úroveň.

Budete potřebovat:

Na cuketové placičky

  • Cuketa – 500 g
  • mrkev – 150 g
  • ovesné vločky – 3 lžíce
  • tvaroh – 150 g
  • mrkev – 1 ks
  • cibule – 1 ks
  • hladká mouka – 4 lžíce
  • kopr – dle chuti
  • sůl – dle chuti
  • mletý černý pepř – dle chuti
  • rostlinný olej – dle chuti

Na omáčku

  • zakysaná smetana – 3 lžíce
  • česnek – 1 stroužek
  • čerstvá okurka – 2 ks
  • libeček, petrželka nebo kopr – dle chuti
  • sůl – dle chuti

Návod na přípravu

Cuketu oloupejte a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Trochu ji posolte a nechte ji 10 minut odležet, aby pustila přebytečnou vodu, kterou následně slijte a důkladně vyždímejte. Mrkev oškrábejte, nastrouhejte ji najemno a smíchejte ji s vyždímanou cuketou. Kopr nasekejte najemno. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na drobné kostičky, které osmahněte dozlatova na troše rostlinného oleje.

Zeleninu smíchejte s koprem a cibulí, přidejte tvaroh, ovesné vločky a vejce. Podle chuti směs osolte a opepřete a ingredience promíchejte do homogenní směsi. To nakonec zasypejte hladkou moukou, jejíž množství přizpůsobte tak, abyste získali soudržné, ale polotekuté těsto.

Na sporáku rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje. Lžící odebírejte kousky těsta a na pánvi z nich vytvořte malé kulaté placičky, které na středním ohni opékejte po obou stranách dozlatova. Po dosmažení pokládejte placky na talíř vyložený několika vrstvami papírových utěrek, abyste odsáli přebytečný tuk po smažení.

Pro přípravu omáčky smíchejte zakysanou smetanu s prolisovaným česnekem. Okurku nastrouhejte nahrubo, trochu ji vymačkejte a přidejte ji do misky ke smetaně. Bylinky, které máte rádi, nasekejte nahrubo a přihoďte špetku soli a vše promíchejte dohladka. Hotové placičky podávejte s kopečkem bylinkové zakysané smetany jako jednoduchou, sytou a chutnou večeři.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*