Dokonale snadný recept na borůvkové koblížky. Jednou vyzkoušíte a už nic jiného péct nebudete

Jemné a vláčné těsto plné sladkých borůvek a vanilkového jogurtu si získá každého, kdo ho ochutná. Tyto donuty vás přimějí zůstat ohromeně zírat na svou prostou dokonalost.

Je to jako borůvkový mejdan ve vašich ústech. Přesně tak chutnají tyto dokonalé donuty s čerstvými borůvkami, které jsou navíc neuvěřitelně snadné a rychlé na přípravu. Nečekají vás tu žádné složitosti. Díky obsahu jogurtu navíc koblihy nikdy nezůstanou vysušené, jako se to stává u některých jiných receptů, jejichž výsledek často připomíná svou konzistencí spíše muffiny. Toto je zkrátka ten nejlepší recept na domácí donuty, který jste si mohli přát.

Na borůvkové donuty budete potřebovat

  • Hladká mouka – 1 hrnek
  • prášek do pečiva – ¾ lžičky
  • jedlá soda – ¾ lžičky
  • cukr – 1/3 hrnku
  • vanilkový extrakt – 1 lžička
  • nízkotučný vanilkový jogurt – ½ hrnku
  • vejce – 1 ks
  • čerstvé borůvky – 250 g

Návod na přípravu

Hladkou mouku nasypejte do mísy, přidejte cukr, prášek do pečiva a jedlou sodu. Suché přísady dobře promíchejte, aby vytvořily homogenní směs. Do jiné nádoby nalijte vanilkový jogurt, přidejte lžičku vanilkového extraktu a vyklepněte k němu jedno vejce. Tyto přísady rovněž důkladně rozmíchejte a přilijte je do mísy s moučnou směsí a zadělejte hutné a lepivé těsto.

Borůvky očistěte od stopek a přisypejte je do mísy s těstem. Znovu vše promíchejte, aby se borůvky těstem dobře obalily. Při míchání byste však bobule neměli poškodit. Nyní si připravte formu na kulaté donuty s dírou, anebo použijte třeba formu na muffiny. Vytřete ji tukem a naplňte asi do dvou třetin výšky prohlubní. Nepřeplňujte je, těsto během pečení hodně nabude na objemu a nemělo by se nehezky rozpliznout do stran.

Už během přípravy těsta si nechte rozehřát troubu na teplotu 190 °C a připravené donuty už pak můžete jen vložit péct. Hotovo budete mít za pouhých 10 až 12 minut, proto od pečení raději neodcházejte. Hotové koblihy nechte po dopečení ještě pár minut odpočinout ve formě a poté je vyklopte na mřížku.

Pokud chcete, posypejte dopečené donuty jemným vanilkovým cukrem. Obejdete se i bez něj, ale s ním chutnají dokonale. Nyní je to zcela na vás. Vychutnáte si donuty ještě teplé hned po upečení, nebo je necháte vychladnout a užijete si tu dokonalou chuť později? Ať tak či tak, určitě vám budou chutnat.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*