Tyto lahodné a křupavé celerové placky si zamiluje celá rodina. Chutnají 100x lépe než bramboráky

Celerové placky hotové na talíři

Celer patří mezi oblíbenou a hojně pěstovanou zeleninu. Kromě chuťových vlastností (výborně doplňuje například vývary) je to dáno jeho zdravotními benefity. 

V našich končinách jsou velmi oblíbené bramboráky. Jde o oblíbenou pochoutku z nastrouhaných brambor, mouky, vajec a koření. Cmunda, kramflek, vošouch, strouhanec, strouhanka, křapáč, krampl, ale také sejkora nebo například báč. To je ale názvů že? Ano, toto vše jsou bramboráky. Těch zvukomalebných krajových názvů je dokonce víc. I na tom je vidět, o jak oblíbenou pochoutku jde. My ale přinášíme recept na malou změnu – placky ze zeleniny, která si ohledně dostupnosti a ceny s bramborami nezadá, ovšem má podstatně nižší obsah sacharidů.

Chutné a zdraví podporující celerové placky

Mohli byste mít pocit, že tou kouzelnou ingrediencí  je dýně nebo cuketa. Tím tajemstvím je ale v tomto případě kořenový celer. Je nízkokalorický, zato s vysokým podílem vlákniny, vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamín K, který podporuje zdraví kostí, a také vitamín C, dále vitamíny skupiny B a draslík, čímž přispívá ke správné funkci svalů a nervového systému. Díky antioxidantům má protizánětlivé účinky a podporuje imunitu. Je vhodný i pro nízkosacharidové diety, protože obsahuje zhruba nízké množství sacharidů.

Celerové placky celý celer
Zdroj obrázku: Wikimedia Commons, autor: Radim Dušek
Domácí brambůrky hotové na bílém talíři

Tyto domácí brambůrky dle receptu mojí maminky z vesnice jsou u nás nejoblíbenější večerní svačinkou

Ingredience:

  • Kořenový celer – 1 kg;
  • Tvrdý sýr – 500 g;
  • Vejce – 4 ks;
  • Mléko – 70 ml;
  • Strouhanka – 6 lžic;
  • Petržel listová – snítka;
  • Mletý černý pepř
  • Sůl
  • Olej na smažení
Celerové placky na talíři
Fotografie: Lynn Gardner / Creative Commons / CC BY-SA

Postup:

  • Na hrubém struhadle nastrouhejte oloupaný celer.
  • Stejně tak nastrouhejte sýr.
  • Oddělte žloutky od bílků a vyšlehejte z nich hustou pěnu.
  • Nastrouhaný celer a sýr dejte do velké mísy.
  • K celeru a sýru přidejte ušlehané žloutky, přisypte hrst nastrouhané petrželky a směs posypejte špetkou pepře.
  • Nalijte 70 ml mléka.
  • Do vzniklé hmoty vmíchejte 6 lžic strouhanky.
  • Těsto důkladně promíchejte.
  • Díky sýru je dost slané, ale chcete-li, můžete trochu dosolit.
  • Na rozehřátém oleji tvořte naběračkou menší placky.
  • Opečte z obou stran dozlatova.
  • Podávat můžete samotné nebo jako přílohu například k masu. Některé národy si k nim dávají i smetanu.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*