
Zeleninové saláty se těší značné oblibě, a to nejen u těch, kdo si hlídají váhu. Jde totiž o jídlo zdravé, chutné, cenově dostupné a se snadnou přípravou.
Mnozí z nás znají situaci, kdy potřebujeme připravit pro rodinu či jen pro sebe a partnera večeři, ale v lednici se „strachy třese“ jen pár kousků zeleniny. Neklesejte na mysli, přinášíme tip! Zeleninový salát s jogurtem je navíc odlehčenou variantou, poděkuje vám nejen vaše tělo a chuťové buňky, ale i vaše zdraví. Navíc toto jídlo můžete směle využít i jako občerstvení pro návštěvy nebo na rodinnou oslavu.
Odlehčený zeleninový salát
O prospěšnosti zeleniny asi není třeba vést dlouhé debaty. Zejména v sezóně, kdy máme přístup k čerstvým plodům z vlastní zahrádky nebo od farmářů, jsou zdravotní i chuťové benefity jasné. Salát z hlávkového zelí, cibule, mrkve a bílého jogurtu je bohatý na vlákninu, vitamín C, betakaroten, probiotika, vápník a antioxidanty. Samozřejmě je ale potřeba používat kvalitní suroviny. Pojďme se do toho směle pustit!
Ingredience:
- Hlávkové zelí – 1 malá hlávka;
- Mrkev – 3 ks;
- Červená cibule – 1 velká;
- Citrónová šťáva – 6 polévkových lžic;
- Majonéza – 1 polévková lžíce;
- Bílý jogurt – 1 polévková lžíce;
- Ocet – 1/2 čajové lžičky;
- Med – 1 čajová lžička;
- Hořčice – 1 čajová lžička;
- Římský kmín – dle chuti;
- Sůl – dle chuti;
- Koření – dle chuti.
Tyto lahodné sýrovo-cuketové placky podle receptu paní Ivety si zamiluje i každý masožravec
Postup přípravy salátu:
- Hlávkové zelí, mrkev i cibuli nakrájejte na jemné proužky.
- Zeleninu dejte do mísy.
- Nechte 15 minut odpočívat.
- Poté přidejte k nakrájené zelenině jogurt a majonézu.
- Vzniklou směs okyselte citrónovou šťávou a octem.
- Oslaďte medem.
- Přidejte hořčici, osolte.
- Ochuťte římským kmínem a dalším kořením (můžete zvolit jakékoliv podle své vlastní chuti).
- Vše pořádně promíchejte.
- Nechte chvíli odpočívat v chladničce. Takto se v salátu všechny chutě hezky promíchají a rozvinou.
- Salát podávejte studený.
- Tip na servírování: Skvělý bude nejen s obyčejným pečivem, ale také například s topinkami, opečenou bruschettou nebo s máslovým croissantem.
Napište komentář