Nejchutnější borůvkovo-piškotový koláč se zakysanou smetanou. Nezbudou po něm ani drobky, jeho vůně přiláká i sousedy

Lahodné a nadýchané piškotové těsto ze zakysané smetany plné sladkých borůvek. Takovému koláči neodolá ani ten největší gurmán a fajnšmekr.

Jemný piškotový koláč s borůvkami nebo jiným bobulovým ovocem ukazuje, že dezert nemusí být nutně složitý na přípravu a plný exotických surovin, aby si na něm všichni pochutnali. V jednoduchosti je totiž krása a kombinace zakysané smetany s borůvkami zkrátka zaručuje úspěch. Vyzkoušejte ho doma také a dejte nám vědět, jak vám chutnal.

Ingredience

  • Máslo – 200 g
  • cukr – 150 g
  • vejce – 4 ks
  • sůl – 1 špetka
  • hladká mouka – 300 g
  • mléko – 70 ml
  • citrónová šťáva – 1 lžička
  • vanilková esence – dle chuti
  • jedlá soda – 2 lžičky
  • borůvky – 450 g
  • kukuřičný škrob – 1 lžíce
  • šlehačka nebo plnotučná zakysaná smetana – 200 ml + na ozdobu
  • moučkový cukr – na posypání

Návod na přípravu

Změklé máslo vyšlehejte se solí a cukrem do hladkého krému. Přidejte 1 vejce a vanilkovou esenci a důkladně prošlehejte. Do jiné misky prosejte hladkou mouku s jedlou sodou a důkladně obojí promíchejte. Moučnou směs pak po částech zašlehejte do máslové směsi. Přilijte mléko a zakysanou smetanu, dochuťte citrónovou šťávou a promíchejte, abyste vytvořili homogenní těsto.

Čerstvé nebo rozmrazené borůvky smíchejte s kukuřičným (případně bramborovým) škrobem. Díky tomu se nebudou během pečení v těstě roztékat. Dortovou formu vyložte pečicím papírem, na dno formy nasypejte dvě třetiny borůvek a nalijte na ně těsto. Povrch těsta urovnejte do roviny a posypejte ho zbytkem borůvek.

Takto připravený dort vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte jej asi 30 až 40 minut, s ohledem na specifické vlastnosti vaší trouby. Zda je koláč dostatečně propečený, zkontrolujte zapíchnutou špejlí. Hotový moučník nechte úplně vychladnout, posypejte ho moučkovým cukrem a ozdobte kopečkem vyšlehané šlehačky nebo zakysané smetany.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*