Standardně se červené zelí v české kuchyni objevuje v kombinaci s masem a knedlíky. V gastronomii je opravdu široce zastoupené. Je chutné a hlavně zdravé. Doplní především mnoho vitamínů a minerálních látek. Má však i jiné vlastnosti, které jsou blahodárné pro náš organismus. Proč tuto skvělou zeleninu konzumovat a v jaké formě?
Červené zelí a jeho zdravotní přínosy
- Zelí i šťávu z něj určitě zařaďte do svého jídelníčku. Když je tato zelenina připravena chutným způsobem, je neodolatelná. Kromě jiného má i pozitivní účinky na zdraví. Jaké to jsou?
- Dokáže snížit tlak a posílí cévy.
- Je přirozeným antioxidantem (vhodné k detoxikaci organismu). Tudíž příznivě ovlivní i činnost jater.
- Zelná šťáva dokáže preventivně působit proti vzniku tuberkulózy a onkologických onemocnění (například rakovina prsu).
- Zelné listy podpoří hojení nejrůznějších ran, popálenin a zmírní bolest hlavy.
- Posílí nehty a urychlí metabolismus.
- Zlepší kvalitu zubů (při vyplachování úst šťávou ze zelí).
- Podpoří krásu a pevnost vaší pokožky (pokud vypijete 1/2 sklenice zelné šťávy denně).
Jak si připravit blahodárnou šťávu z červeného zelí?
Na přípravu nápoje budete potřebovat:
- 300 gramů čerstvého červeného zelí
- 1 zelené jablko
- hrst čerstvé bazalky
- hrst čerstvé máty
Všechny ingredience si omyjte, jablko zbavte stopky a jádřince a vše pokrájejte na malé kusy. Pak rozmixujte do hladka v kuchyňském robotu. Nápoj konzumujte ideálně dvakrát denně před jídlem.
Zelná šťáva na respirační onemocnění i k prevenci
Šťávu ze zelí je možné popíjet i v momentu, kdy vás potrápí chřipka, či jiné respirační onemocnění. Zelná šťáva v kombinaci s medem totiž pomůže k vykašlávání. Suroviny kombinujete v poměru 1:1. V případě, že bojujete s angínou, nařeďte zelnou šťávu s vodou také v poměru jedna ku jedné a pravidelně kloktejte. Problémy by měly brzy odeznít.
Nápoj z bílého, nebo červeného zelí je možné popíjet i preventivně. Dodáte tak svému tělu velkou dávku vitamínu C, a tak bakterie a viry nebudou mít šanci.
Kde zelnou šťávu zakoupit?
Pokud si nebudete chtít zelí odšťavnit sami doma, lze šťávu z něj zakoupit i v nejrůznějších prodejnách. Ideální jsou však k výběru produktu farmářské trhy a specializované obchody, v kterých budete mít jistotu, že se skutečně jedná o nápoj domácí bez přidaných konzervantů.