Bramborová kaše je pokrm, který miluje spousty lidí a není se čemu divit. Chutná dobře, je jednoduchá na udělání a ani za ni nedáte moc peněz.
Máte rádi bramborovou kaši? Rozhodně nejste jediní. Je ze samých dobrých věcí a můžete ji kombinovat s mnoha druhy jídel. Omáčky s masem, kaše s volím okem z vejce, karbanátky, párky… Možností je jednoduše spousta a je jen na vás, na co budete mít zrovna chuť. S tímto receptem bude delikatesní za každých okolností, i kdybyste ji jedli jen samostatně se zeleninou.
Ingredience a postup přípravy kaše
Budete potřebovat:
- Jedno balení smetany na vaření
- Brambory s vysokým obsahem škrobu
- Sůl
- Vodu
- Máslo
- Hrnec
- Síto
- Mísu
- Metličku
Začněte tím, že brambory oloupete a umyjete. Napusťte si hrnec studenou vodou a tu pořádně osolte. Brambory nakrájejte na tenké plátky a do vody je vložte na cca patnáct minut, díky tomu se pořádně nasáknou chutí. Mezitím si vytáhněte druhý hrnec a dejte do něj tolik vody, aby později brambory jen o kousíček převýšili. Během těch patnácti minut přiveďte vodu v hrnci, kde se brambory nenachází, k bodu varu.
Bramborovou kaši jako je tato budete milovat
Jakmile budou brambory dostatečně odmočeny, můžete je vložit do nyní již vroucí vody. Snižte plamének na plotýnce a mírně je provařujte. Mezitím, co si brambory budou probublávat, si vezměte další hrnec, smetanu a máslo. Smetanu rozehřejte na mírném ohni a máslo do ní vložte rozpustit, pomalu a dobře promíchejte.
Jestli se už voda z brambor odpařila, tak jsou hotové. Pokud tam voda stále zůstává, ale jasně vidíte, že se brambory rozpadají, tak sporák vypněte a tekutinu slijte. Začněte brambory mačkat do formy kaše a do toho přilévejte směs z másla a smetany, dokud nedostanete konzistenci kaše.
Nyní ochutnejte, zda je dost osolená a pokud ne, tak přidávejte po špetkách a ty vždy dobře zapracujte metličkou, aby se sůl dostala všude a ne jen na konkrétní místa. Nyní je bramborová kaše hotová, komu ale vadí hrudky, může ji dovést k absolutní dokonalosti. Bude vám k tomu stačit obyčejné sítko a stěrka. Přes síto kaši proceďte a vznikne vám krásně uhlazená, dojmem vyšlehaná kaše. Dobrou chuť!