Tajemství dokonale křupavých bramboráků: Paní šéfkuchařka Eva odhalila klíčovou ingredienci

Bramborák se sýrem bramboráky na pánvi

Cmunda, strouhance, kramfleky, báče, vošouchy… Pod tím vším se skrývají tolik oblíbené bramboráky. Zkuste je obohatit tak, aby zaručeně nenudily.

Brambory se v českých zemích právem řadí mezi oblíbené suroviny. Díky výživnosti a finanční nenáročnosti patří mezi nejvíce užívané potraviny. Velmi častým způsobem zpracováním jsou bramboráky. Ale i u takto oblíbeného jídla se může stát, že obyčejné bramboráky rodinu prostě nebaví. Jistě se vám povede všechny překvapit, když bramboráčky trochu ozvláštníte.

Bramboráky se strouhaným sýrem

Recept na klasické bramboráky je velmi jednoduchý. Potřebujete pouze brambory, mouku, mléko, vejce a trochu koření, jako je pepř, majoránka nebo česnek. Ve verzi, kterou přinášíme, se objevuje tvrdý sýr, který zásadně ovlivňuje jejich chuť a konzistenci. Díky tomu jsou bramboráky nejen křupavější, ale i chutnější. Nápad na tuto verzi sdílela Ewa Wachowicz, polská televizní producentka.

Ingredience:

  • Brambory – 4 ks;
  • Hladká mouka – 4 lžíce;
  • Vejce – 1 kus;
  • Česnek – 1 stroužek;
  • Cibule – 1 polovina;
  • Strouhaný tvrdý sýr – 1 hrnek;
  • Zakysaná smetana nebo jogurt – 3 lžíce;
  • Sůl – dle chuti;
  • Pepř – dle chuti;
  • Přepuštěné máslo (ghee) – na smažení.

Celý život se s loupáním brambor zbytečně namáháte. Díky tomuto triku slupku jen snadno stáhnete

Postup:

  • Syrové brambory nastrouhejte na jemném struhadle.
  • Přidejte rozšlehané vejce a nasekanou cibuli.
  • Dále přidejte prolisovaný česnek a mouku. Řádně promíchejte, aby v těstu nebyly hrudky.
  • Přimíchejte strouhaný sýr, zakysanou smetanu, sůl a pepř.

Bramborák se sýrem vlevo těsto v míse vpravo hotové bramboráky nahoře kladení těsta na pánev

  • Všechny ingredience opět poctivě promíchejte.
  • Ze vzniklého těsta formujeme placičky.
  • Bramboráky smažte na dobře rozehřátém přepuštěném másle, dokud nejsou zlatavé a křupavé.

Křupavé a voňavé bramboráky s tvrdým sýrem můžete podávat jako hlavní jídlo. Skvěle budou lahodit i se zakysanou smetanou, přírodním jogurtem nebo skyrem. Klasickou verzi lze dále oživit sladkokyselým brusinkovým či borůvkovým džemem, pokud ale nepreferujete sladkou variantu a máte chuť na sytější jídlo, můžete bramboráky servírovat s masovou směsí. Výborné jsou i jako příloha k přírodnímu masu, grilovaným pochoutkám nebo k čerstvé zelenině.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*