Tygrovaná buchta tety Evy s kapkou rumu je okouzlující. Velmi levný recept, hravě si s ním poradí i začátečník

Princip tygrované buchty je podobný jako u mramorované bábovky. Způsob pokládání těsta do formy je ale komplikovanější. Díky němu ale vznikne ozdobné tygrování.

Tato buchta je elegance sama. Na první pohled se možná jeví obyčejně, jakmile ale nahlédnete dovnitř, odhalíte její skutečnou povahu a budete nadšeni! I když je na přípravu velmi levná, rozhodně není laciná a bude vás hodně bavit. Tahle fešanda je totiž přesně to pravé, kdykoliv dostanete chuť na něco jednoduchého a přitom výjimečného.

Ingredience

  • Vejce – 3 ks
  • cukr – 8 lžic
  • mléko – 8 lžic
  • hladká mouka – 200 g
  • prášek do pečiva – 1 balíček
  • sůl – 1 špetka
  • rumová esence – 1 ampulka
  • olej – 5 lžic
  • kakaový prášek – 2 lžíce

Návod na přípravu

Vyklepněte tři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte je do měkkého sněhu. Přisypejte tři lžíce cukru a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte lesklou a pevnou pusinkovou pěnu.

Žloutky v jiné misce vyšlehejte elektrickým šlehačem s 5 lžícemi cukru, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne krémová a nadýchaná konzistence. Přidejte jednu ampulku rumové esence a lehce promíchejte. Do této směsi prosejte přes jemné sítko hladkou mouku spolu s práškem do pečiva a dobře promíchejte, abyste vytvořili hladké těsto.

V průběhu míchání přidávejte k přísadám ještě mléko a olej. Jakmile získáte homogenní konzistenci, přimíchejte k ní v několika fázích jemnými krouživými pohyby stěrkou našlehané vaječné bílky. Hotové těsto rozdělte na dvě stejné části do dvou misek. K jedné z nich přes jemné sítko prosejte kakao, zatímco druhá zůstane světlá.

Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem a vysypejte strouhankou nebo hrubou moukou. Do středu formy dejte jednu lžíci světlého těsta a na ni jednu lžíci tmavého těsta. Takto střídejte vrstvy, které umisťujte neustále na sebe do středu formy. Okraje se pak začnou roztékat po celé ploše a díky tomu se vytvoří z dvoubarevného těsta krásné tygrování.

 

Těsto ve formě vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte buchtu po dobu 30 až 35 minut. Zda je dostatečně propečená, zkontrolujte zapíchnutou špejlí. Ve chvíli, kdy na ní přestanou ulpívat mokré kousky těsta, můžete ji vyndat z trouby. Poté, co vychladne na pokojovou teplotu, vyjměte buchtu z formy, poprašte moučkovým cukrem a podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*