Účinná hnojiva, která pomohou k lepší úrodě na vaší zahrádce

Zkušení zahrádkáři většinou ví, jakými efektivními metodami své pěstované plodiny vylepšovat a jaká používat hnojiva, aby byla úroda co nejlepší a nejobjemnější. Tipů na organická hnojiva je nespočet. Skvěle působí například slepičí trus, kravský hnůj, nebo třeba výluh z kopřivy dvojdomé. Zakoupit lze samozřejmě speciální druhy hnojiv i v zahradnictví.

Častá jsou především takzvaná NPK hnojiva, která obsahují dusík, fosfor a draslík. Druh hnojiva, který vám zde představíme, je zcela odlišný, má ale výsledky. K jeho výrobě budete potřebovat jen pár základních surovin.

Jak vyrobit hnojivo na rostliny

Hnojivo z těchto ingrediencí dodá vašim rostlinám mnoho potřebných minerálů. Potřebovat budete:

  • 500 gramů syrovátky
  • 2 gramy kyseliny borité
  • 4 a půl litru čisté vody

Tohle velice účinné hnojivo zhotovíte tímto způsobem: do objemnějšího rozprašovače vložte půl kila syrovátky, v hlubokém kýblu si pak rozpusťte pomocí horké vody (50 až 80 stupňů) i kyselinou boritou. Výsledný roztok přelijte do rozprašovače a promíchejte protřesením. Následně jej ještě zřeďte ve vetší nádobě čtyřmi litry čisté vody.

Jaké účinky má vaše hnojivo ze syrovátky a kyseliny borité

Bór obsažený v kyselině borité je pro rostliny velice důležitý. Podporuje totiž jejich růst a vývoj. Pakliže nebudou mít vaše pěstované rostliny dostatek bóru, jejich produkce plodů značně klesne.

Syrovátka zase obsahuje pro zeleň blahodárný vápník, který vyživuje kořeny, stonky, i květy. Také brání vzniku šedé hniloby, která postihuje především rajčata, papriky a tykve.

Jak aplikovat hnojivo ze syrovátky a kyseliny borité

Hnojivo aplikujte nejlépe ráno a večer. Můžete ho použít během období květu rostliny až třikrát, mezi jednotlivými aplikacemi by měly být alespoň desetidenní intervaly, jelikož nadměrný přísun bóru může rostlině škodit. Přejeme vám tedy bohatou úrodu a krásné letní dny.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]