Zejména děti by měly udržovat své kosti pevné a zdravé. Doporučené denní množství vápníku je mezi 1.000 a 2.5000 miligramů. Jelikož naše tělo přirozeně vápník nevyrábí, musíme si ho doplnit sami. Nejvíce vápníku je obsaženo v mléčných výrobcích a tmavých zelených listech.
Vzhledem k tomu, že vejce jsou prakticky plné uhličitanu vápenatého, i pouze jejich skořápky obsahují 1000 mg vápníku, což stačí i jako denní dávka pro dospělého jedince.
Posilněte své kosti a kostní minerální hustotu
Stejně jako celé tělo, i kosti stárnou. Postupem času vede stárnutí kostí k osteoporóze, což je stav, kdy se zhorší kostní tkáň a kostní hmota je nízká. Často o této nemoci můžete slyšet také pod názvem „tichý zloděj“, jelikož nemá žádné příznaky a mnohdy je odhalena až po zlomenině.
Právě dieta obohacená o kuřecí skořápky, vitamin D a hořčík dokáže zvýšit hustotu kostní dřeně, což také prokázala studia.
Remineralizujte své zuby
Pokud konzumujete často sladké potraviny či nápoje, bakteriální plak v našich ústech převádí cukry na kyseliny, které pomalu ale jistě rozpouštějí zubní sklovinu. Je tedy důležité zachovat si v ústech remineralizační proces. A vzhledem k tomu, že prášek z vaječných skořápek je plný vápníku, výrazně tomuto procesu napomáhá.
Pomocník při bolesti a zánětu kloubů
Mezi vajíčkem a jeho slupkou se nachází tenká, ale silná bílá vrstva, která se nazývá membrána. Ta se skládá z keratinu, kolagenu, glukosaminu a dalších sloučenin. Bylo dokonce prokázáno, že právě tato membrána poskytuje úlevu od bolesti kloubů a pojivých tkání nebo i artritidy.
Její účinky dokonce vyhodnotila studie, která podávala denně 500 membrány ve skořápce lidem, kteří trpěli bolestí kloubů. Již za týden byla tato bolest snížena a po třiceti dnech více než polovina účastníků domů „odhopsala“ bez jakékoli bolesti.
Obrázek: pixabay