Obyčejný bílý ocet je zaříkávač nečistot v troubě. Díky tomuto triku se zbavíte i nejhorších připálenin

Fotografie: Freepik

Trouba je velmi užitečným kuchyňským pomocníkem, bohužel má velmi často tendenci být špinavá. Některá její místa se mohou zdát obtížně dostupná.

Čištění trouby ale nemusí být tolik náročné, jak se na první pohled zdá. Velký problém způsobují pokrmy, které jsou mastné nebo plné omáčky. Ta totiž může během vaření snadno vystříknout a zašpinit stěnu trouby, obzvláště pokud zapomeneme použít ochrannou poklici. Právě tuk, který se usadí na stěnách nebo dně trouby, se velmi často následným vařením připálí a nepříjemný pach snadno zahltí celou domácnost.

Není zapotřebí kupovat drahé prostředky

Abychom vyčistili troubu od připáleného tuku a jiných nečistot, nemusíme hned kupovat speciální prostředky. Ty mohou být nejen toxické a nebezpečné pro naše zdraví, také jsou často velmi drahé. Praktický odmašťovač si můžeme připravit i v pohodlí domova, nepotřebujeme na to žádné speciální ingredience. Podle webu Recettesplat je tento produkt účinný a velmi ekonomický.

Postup přípravy není nijak náročný. Na výrobu domácího odmašťovače a čističe trouby budeme potřebovat bílý ocet ve spreji, jedlou sodu, peruhličitan sodný, horkou vodu a hliníkovou fólii. Nejprve je zapotřebí rozehřát troubu na 100 °C. Na dno a stěny trouby nastříkáme bílý ocet a přidáme k němu jedlou sodu. Vezmeme si plech, na který dáme takové množství jedlé sody, aby nám celý jeho povrch zakryla.

Tableta do myčky sama vyčistí i tu nejšpinavější troubu. Ušetří vám spoustu námahy, peněz i času

Je zapotřebí spousta nádobí, ale málo ingrediencí

Dále si vezmeme talíř, do kterého nalijeme horkou vodou. Ten poté umístíme doprostřed připraveného plechu a vše společně strčíme do trouby. Takto připravený čistič necháme v troubě působit přes noc. Druhý den si připravíme uličku z alobalu, kterou otřeme nejen dno, ae i všechny stěny naší trouby. Následně očistíme houbičkou s vodou. Podle webu Comment-economiser bude díky tomuto postupu naše trouba dokonale čistá.

Trouba adigestoř
Fotografie: Pexels

Nejedná se ale o jediný prostředek, který nám s čistěním trouby pomůže. Čtenáře deníku SvětKreativity jsme o dalších přípravcích, které nám pomohou vyčistit troubu, informovali v nedávných článcích. Velmi často tyto prostředky kombinují jedlou sodu, která pomáhá odstraňovat nečistoty a bílý ocet, který je výborným odmašťovačem. Využít ale můžeme například i tabletu do myčky.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*