Brambory na tisíc způsobů jsou oblíbeným pokrmem v českých domácnostech. Jsou totiž velmi jednoduché a dají se připravit s různými surovinami.
Pokud se v receptu objeví smetana, kefír nebo sýr, úspěch u budoucích strávníků je téměř zaručen. Dodají pokrmu krémovou konzistenci, která se bude rozplývat na jazyku. Sýr zase každé jídlo báječně dochutí. V tomto článku vám prozradíme, jak si připravit velmi snadný recept a vyzkoušet něco netradičního. Podzim vybízí k bramborovým pokrmům a pokud máte navíc brambory domácí, bude chutnat ještě lahodněji. Garantujeme vám, že se k tomuto receptu budete rádi vracet.
Na zapečené brambory budete potřebovat následující suroviny
Jedná se o rozpis surovin na klasickou zapékací mísu, takže vám určitě postačí na jeden oběd pro čtyřčlennou rodinu. V případě, že potřebujete více či méně porcí, upravte si množství surovin podle vlastní potřeby.
- Brambory – 1 kg
- Sýr – 150-200 g (volte podle toho, jaký máte rádi)
- Kefír – 500 ml
- Cibule – 1 ks
- Česnek – 3 stroužky
- Rostlinný olej na smažení
- Sůl, koření na brambory
Postup pro přípravu
Vezměte si cibuli a nakrájejte si ji na půlkolečka. Poté ji prudce osmažte na rozpáleném oleji. Dejte pozor, aby se nespálila! Brambory omyjte a oloupejte. Nakrájejte je na tenké plátky a dejte do misky. Vše osolte a okořeňte. Poté k nim přidejte osmaženou cibuli a asi jednu třetinu nastrouhaného sýra. Nakonec do směsi prolisujte česnek.
Vezměte si oblíbenou zapékací mísu a vymažte ji tukem. Vložte do ní bramborovou směs s cibulí a zalejte kefírem. Ještě jednou vše promíchejte, aby se chutě pořádně spojily a aby se kefír dostal všude.
Předehřejte si troubu asi na 180 stupňů Celsia a brambory pečte asi po dobu 30 až 35 minut. Záleží na druhu trouby. Jakmile jsou brambory téměř měkké, vyjměte mísu a nasypte rovnoměrně po povrchu zbylý sýr, aby se vám vytvořila krásná krusta. Pečte dalších 15 minut. Přejeme vám dobrou chuť.