Nápadů na rychlou a levnou večeři není nikdy dost. A pro přípravu této budete potřebovat jen několik základních surovin, které běžně máte doma.
Zajímá vás, co se stane, když vložíte do zapékací mísy strouhané brambory, zakysanou smetanu a několik dalších ingrediencí? Zaručujeme vám, že půjde o dobrotu, kterou budete chtít připravovat stále dokola a dokola. Navíc je velmi levná a zaručeně zachutná úplně každému. Tak proč to nevyzkoušet?
Kvalitní ingredience zaručí skvělý výsledek
A co budete potřebovat? Ingrediencí je jen několik, o to více tak na nich doporučujeme nešetřit. Kuřecí vývar ze sáčku a margarín místo másla by z hotového receptu udělaly spíš „šmakuládu“ než skutečně chutnou a hodnotnou večeři. A co si tedy připravit?
- ohnivzdornou mísu
- asi kilo brambor
- sůl
- pepř
- trochu drůbežího vývaru
- 450 gramů zakysané smetany,
- půl šálku rozpuštěného másla,
- půl šálku nakrájené cibule,
- strouhaný sýr
Jen nastrouhat, zalít a máte hotovo
Nejdříve si rozehřejte troubu na 220 °C. Musí být opravdu teplá, aby se vložené jídlo ihned zatáhlo a neunikla z něj vůbec žádná šťáva. Nikdo totiž nechce jíst vysušené brambory, které se navíc připálily k okrajům pekáče. Jakmile máte hotovo, můžete přejít k samotné přípravě receptu.
Brambory dobře očistěte. Věnujte pozornost i tzv. očkům. V nich se nachází jedovatý solanin, který se rozhodně tepelnou úpravou neztratí. Vždy tedy všechny flíčky pečlivě odstraňte za pomoci špičky ostrého nože. Nakonec brambory nastrouhejte na hrubém struhadle. Poté věnujte pozornost dalším ingrediencím.
Cibuli oloupejte a nasekejte nahrubo. Pokud chcete mít výraznější chuť svého jídla, pak vsaďte na tu červenou. A bez obav můžete přidat i trochu česneku. Ten se koneckonců k bramborám hodí přímo skvěle. Prolisujte ho, pokud chcete předejít problémům s trávením a dobře ho smíchejte s bramborami. Ty předem osolte a opepřete.
S přípravou se vyplatí počkat
Pokud spěcháte, jednoduše přeskočte k dalšímu kroku. Jestliže však máte 5 minut času navíc, doporučujeme zbavit brambory přebytečné vody. Rychleji se poté upečou a nestane se vám, že by byly ve středu syrové. A jak to udělat? Po osolení je nechte 5 minut odstát a poté přebytečnou tekutinu slijte. Opravdu, tak jednoduché to je.
Připravte si zálivku k zapečení
Vezměte jeden šálek kvalitního vývaru a přidejte k němu 450 gramů zakysané smetany a půl šálku rozpuštěného másla. Dobře promíchejte. Pekáč vymažte máslem nebo olejem a navrstvěte do něj brambory. Následně přelijte připravenou „zálivkou“ a nakonec posypte strouhaným sýrem. Nastrouhejte ho také nahrubo, přesně jako brambory.
Hotovo bude za necelou hodinku
Nakonec dejte vše zapéct. Bude to trvat asi 45 minut, pokud jste si předtím opravdu dobře rozpálili troubu. Poznáte to tak, že je celý povrch jídla nádherně zlatý a začíná odstávat od okrajů. A jak zapečené strouhané brambory se smetanou servírovat? Skvělé jsou jen tak, ale plnohodnotnější večeři získáte, pokud k nim budete podávat zeleninový salát.