Zavařené konzervy plné vepřového masa 

Maso v konzervě si dnes můžeme jednoduše koupit v obchodě. Bohužel ne vždy je nám jasné, co v dané konzervě skutečně je. To se dá jednoduše vyřešit. 

Masovou konzervu si totiž můžeme jednoduše připravit doma. Budeme nejen vědět, že opravdu jíme maso, ale díky speciálnímu postupu si vychutnáme maso v podobě, kterou ještě neznáme. Naložení masa není nijak složité, jedinou speciální věcí, kterou budeme potřebovat, jsou zavařovací sklenice. Doba zavařování je poměrně dlouhá, maso ale díky tomu získá jedinečnou chuť a nakonec nebudete litovat, že jste se rozhodli ho tímto způsobem zpracovat. Připravené sklenice vám výborně mohou sloužit také na dovolenou pod stan. 

Recept původem od německých sousedů 

Dříve bylo zvykem skladovat maso v takových podmínkách, aby vydrželo co nejdéle chutné a čerstvé. K tomu mohlo jako jedna metoda zpracování sloužit právě zavaření masa.

Zavařené maso totiž můžete skladovat na stinném a chladném místě měsíce. Příprava masa není ani nijak složitá, oproti jiným receptům nám zde posluží maso v kuse, nemusíme ho před uložením do sklenice krájet na menší kusy. Jedná se tedy o jedinečný, chutný a zaručeně domácí polotovar. 

Na jeho přípravu budeme potřebovat 1,5 kilogramu vepřového masa a koření. Nakládané vepřové maso je ideální dochutit kombinací soli, sušené bazalky, majoránky, muškátového oříšku, pepře, česneku, nového koření a bobkového listu.

Uvedené množství vepřového masa nám vystačí na naplnění 3 sklenic, proto je ideální si větší kusy koření připravit v rovnoměrně rozdělitelném množství. Budeme tedy potřebovat 3 kuličky nového koření, 3 bobkové listy a 12 kuliček černého pepře.

S kořením není dobré šetřit

Vepřové maso si rozdělíme na 3 stejně velké kousky, ideálně takové velikosti, aby se nám bez problémů vešly do sklenice. Pokud jsme zakoupili rovnou plátky masa, jsme o tento krok přípravy ušetřeni.

V hluboké misce si smícháme sypké koření, a to 3 lžičky soli, 2 lžičky sušené bazalky, 2 lžičky majoránky, půl lžičky muškátového oříšku, 1 lžičku mletého pepře a rozdrcené 4 stroužky čerstvého česneku. Česnek můžeme použít i sušený, čerstvý ale dodá našemu masu lepší a výraznější chuť. 

V takto připravené směsi koření maso důkladně obalíme, mísu s masem přikryjeme fólií a umístíme přes noc do lednice. Druhý den ráno každý kus masa vložíme do vlastní zavařovací sklenice a přidáme zbytek připraveného koření, tedy bobkový list, celý pepř a koření nové.

Sklenice pevně uzavřeme a umístíme do hrnce s vodou. Přivedeme k varu a poté necháme po dobu 3 hodin sklenice postupně zavařovat na mírném plameni. Jakmile uplyne potřebná doba na zavaření, sklenice vyndáme a uložíme na chladné místo. 

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]