Překvapte rodinu něčím netradičním a vyzkoušejte nový recept. Pečené maso totiž můžete dochutit surovinami, které si lidé dávají spíše ke snídani nebo svačině.
Většina lidí je v životě zvyklá na jídlo, které konzumují již od malička se svými rodiči a jen občas vyzkouší něco nového. Stále se však najde hodně lidí, kteří se nových surovin obávají a raději zůstávají u toho, co znají. Pokud patříte do druhé skupiny, které nevadí experimentovat, zkuste například zapečené maso s brambory, cibulí a dochuťte pomerančem.
K přípravě budete potřebovat několik ingrediencí
- 700 gramů vepřové krkovice
- 3 ks cibule
- 2 ks pomeranče
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
- mletá paprika dle chuti
- bazalka dle chuti
- olej dle potřeby
- 5 ks brambor
- 70 gramů másla
Zpracujte pečlivě suroviny
K tomuto receptu budete potřebovat maso a nejlépe uděláte, když si koupíte nějaké kvalitnější. Ideální je šťavnatá krkovice, jež se hodí i na pečení. Maso je potřeba umýt a zpracovat tak, že jej nakrájíte na větší kostky, které budete dávat do hlubší misky. Následně se pusťte do práce s cibulí. Tu jednoduše oloupejte, nakrájejte na větší kousky a přidejte do mísy k masu. Cibuli s masem můžete promíchat a poté dochuťte pepřem, solí, bazalkou a mletou sladkou paprikou podle vaší chuti. Poté znovu promíchejte.
Maso lehce osmažte
Do pánve si dejte malé množství oleje a nechte jej rozehřát. Až budete mít pocit, že je olej rozehřátý, veškerý obsah z mísy nasypte do pánve ve které je maso s cibulí a kořením. Nejdříve opékejte zprudka a rychle, díky čemuž se maso zatáhne. Po malé chvilce snižte teplotu, přikryjte pánev pokličkou a nechte dusit přibližně 10 minut.
Přidejte nakrájené pomeranče
Zatímco se vám bude maso dusit, máte čas na to, připravit si další suroviny. Těmi jsou pomeranče, které byste neměli mít chemicky ošetřené. U tohoto receptu je totiž potřeba, je použít i se slupkou. Nakrájejte pomeranč na tenčí kolečka a vyskládejte jej na dno hlubší zapékací mísy.
Jelikož by mělo být maso již změklé, můžete nanést veškerý obsah z pánve na pomeranče. Poté zakryjte zbývajícími plátky pomeranče. Troubu si předehřejte na 200 °C a až v ní bude požadovaná teplota, dejte dovnitř zapékací mísu a pečte přibližně 40 minut.
Jako přílohu zvolte brambory
Díky tomu, že se maso peče, tak máte čas na přípravu přílohy. Nejlepší volbou k tomuto pokrmu jsou brambory, které jsou navíc zdravé. Jejich příprava není nijak náročná, protože je stačí omýt a nemusíte je ani loupat. Místo toho je nakrájejte na kolečka a vyskládejte do menší zapékací mísy, kterou předem potřete trochou oleje. Brambory vyskládejte dovnitř a posypte vašim oblíbeným kořením. Nakonec můžete mísu s brambory přidat k masu a péct asi 30 minut.
Nyní máte téměř hotovo
Brambory by měly být v troubě 30 minut a maso 40 minut. Až tato doba uplyne, můžete obě dvě zapékací mísy se surovinami vyndat. Obojí by mělo být krásně měkké a servírovat můžete ještě teplé. Pokud by vám dané koření na mase nechutnalo, můžete jej zaměnit za jakékoliv jiné, které je vaším oblíbeným.