Rozinky jsou plody vinné révy, které se různými způsoby suší. Jako takové obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek, za jejichž konzumaci vám bude vaše tělo vděčné.
Ať už jim říkáte rozinky nebo hrozinky, sušené bobulky vinné révy jsou s naší kuchyní neodmyslitelně spjaté. Jako děti jsme je tajně mlsali mamince ze spižírny, tehdy jsme však vůbec neměli ponětí, jak moc tím prospíváme svému zdraví. Rozinky totiž obsahují celou řadu zdraví velmi prospěšných látek, které prospívají všem soustavám našeho těla.
1. Rozinky dodají energii
Bobule vinné révy platí za jeden z nejcukernatějších druhů ovoce vůbec. Ve chvíli, kdy se během sušení z plodů vypaří voda, podíl cukrů na hmotnosti každého plodu je často vyšší, než 60 %. To je důvodem nejen toho, že jsou rozinky velmi chutným pamlskem, ale zároveň i skvělým zdrojem energie.
K tomu napomáhají i další látky, jako je niacin či železo, které zlepšují činnost srdce a cév a napomáhají krvetvorbě. Navíc je v rozinkách přítomen také hořčík, který je nezbytný pro zdraví svalů, kostí i nervové soustavy. Díky tomu vás hrst rozinek zrána příjemně „nakopne“.
2. Udržují zdravé kosti
Podobně jako třeba sušené fíky, i rozinky disponují vysokým obsahem rostlinného vápníku, který je při udržování zdravých kostí dokonce přínosnější než vápník získaný z mléka a mléčných výrobků. Kromě toho rozinky obsahují zároveň minerál zvaný bór. Bór je zásadní minerál pro správnou tvorbu kostí a vstřebávání vápníku do těla. Látky v rozinkách se podílejí i na zpomalení jejich degradace, a to díky draslíku, který je základním prvkem důležitým proti degeneraci pohybové soustavy vlivem stárnutí.
3. Bojují proti hypertenzi
Vysoký krevní tlak je téměř synonymum života v moderní době. V České republice jí trpí přes 40 % osob nad 25 let věku a až 70 % nad 55 let. To je alarmující fakt, který má mnoho příčin a také celou řadu možných řešení. Jedním z nich je i pravidelná konzumace rozinek. Jak jsme zmínili o odstavec výše, obsahují vysoké množství draslíku, který se mimo zdraví kostí podílí na regulaci krevního tlaku a zlepšování tkání cévní soustavy.
4. Zlepšují funkci střev
Sušené vinné bobule obsahují vysoké množství nestravitelné vlákniny, která funguje jako kartáč na naše střeva. Každá konzumace rozinek tak funguje jako důkladný úklid trávicí soustavy, díky čemuž střeva fungují lépe a účinněji a snižuje se pravděpodobnost vzniku zácpy či naopak průjmu. Navíc jsou látky v tomto ovoci velmi chutnou potravou pro bakterie, které střevo osidlují a jsou zodpovědné nejen za trávení potravin, ale i za funkční imunitní systém a celou řadu dalších životně důležitých funkcí.
Napište komentář