Připravit moučník, který ocení rodina i přátelé, bývá často oříšek. Karamelové řezy s dvojitým krémem ovšem dokáží učarovat každému. Naučte se je připravovat.
Zákusek k odpolední kávě se již etabloval jako její neoddělitelná součást. Ať již jdete s přáteli do kavárny, nebo je hostíte u sebe doma, vždy hraje sladký moučník nezastupitelnou roli. Jestliže jste se dosud do pečení příliš „nehrnuli“, naučte se připravovat dezert, který vás naučí pečení milovat. Karamelové řezy s dvojitým krémem z vás totiž udělají mezi pekaři doslova legendu. Nejen, že se rozplývají na jazyku, ale zároveň jsou chuťově vyvážené.
Ingredience potřebné pro přípravu:
Na korpus si připravte:
- 7 polévkových lžic hladké mouky
- 6 polévkových lžic oleje
- 6 polévkových lžic cukru krupice
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 6 kusů vajec velikosti M
- 10 gramů pečicího prášku do pečiva
Na spodní vrstvu krému si připravte:
- 130 gramů cukru krupice
- 180 gramů pravého másla
- 400 mililitrů polotučného mléka
- 4 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 3 vaječné žloutky
Na vrchní vrstvu krému si připravte:
- 3 polévkové lžíce cukru krupice
- 1 polévková lžíce instantní kávy
- 3 polévkové lžíce cukru krupice na karamel
- 3 vaječné bílky
Postup přípravy karamelového moučníku krok za krokem:
V prvním kroku přípravy si upečte korpus. Ze všeho nejdříve si k ruce vezměte vejce, která rozklepněte a oddělte bílky a žloutky zvlášť. Ve středně velké míse následně vyšlehejte z bílků tuhý sníh. Jakmile bude sníh hotový, přidejte do něj odměřený cukr a směs vyšlehejte do tuhé a lesklé pěny. Ke zpracovaným bílkům v dalším kroku přidejte žloutky a olej a opět vše prošlehejte. Nakonec do těsta po částech zapracujte prosetou hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkový extrakt.
Hotové těsto vylijte na menší, olejem vymazaný a moukou vysypaný plech (ideální výšku těsta získáte s plechem o rozměrech 35 x 25 centimetrů) a pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 25 minut. Hotový korpus nechte na mřížce vychladnout, a poté ho rozdělte na dvě patra. Mezitím, co korpus chladne, si připravte oba krémy. Na výrobu prvního – spodního – krému si nachystejte oddělené žloutky, cukr krupici, mouku a mléko. Všechny suroviny přendejte do středně velkého hrnce.
Vzniklou směs přiveďte na mírném plamenu za stálého míchání k varu. V míchání setrvejte až do té doby, než směs zhoustne. V ten moment ji odstavte z kamen a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Abyste zabránili tvorbě škraloupu, položte na její hladinu potravinářskou fólii. Jakmile bude směs vychladlá, zašlehejte do ní změklé pravé máslo a vanilkový extrakt. Poté ji odložte stranou a začněte připravovat druhý – vrchní – krém. Nejprve si vyšlehejte cukr s bílky do tuhé pěny.
Do pěny následně opatrně vmíchejte instantní kávu a vše dejte stranou. Na menší pánev nasypte zbylý cukr a na mírném plamenu ho nechte rozpustit. (Dejte pozor, aby se nepřipálil – pravidelně ho promíchávejte s pomocí dřevěné vařečky.) Vzniklý karamel poté opatrně nalijte do bílků s kávou a směs promíchejte. V posledním kroku přípravy moučník zkompletujte – mezi vrstvy korpusu rozetřete první krém a navrch korpusu naneste druhý krém. Hotové řezy uložte do ledničky alespoň na 2 hodiny ztuhnout.
Napište komentář