Novorozená trojčata jsou zcela unikátní a píšou lékařskou historii

Trojčata
Fotografie: Freepik

Tato trojčata se zapsala do lékařské historie tím, že se jako první narodila se vzácnou deformací lebky a jako první podstoupila korekční operaci.

Amy a Mike Howardovi se během devíti měsíců rozrostli ze dvoučlenné rodiny na pětičlennou. Jejich děti se pak zapsaly do lékařské historie. Hunter, Jackson a Kaden jsou zřejmě prvním známým případem trojčat, která se narodila s kraniosynostózou, vzácnou vrozenou vadou, při níž kosti v lebce novorozence příliš brzy srostou. Bylo jim pouhých 11 týdnů, když trojice podstoupila operaci, která měla tento stav napravit.

Rodiče byli v šoku

Trojčata byla počata přirozeně bez pomoci asistované reprodukční medicíny. Otec dodnes vzpomíná, jak byl z informace o třech dětech v šoku. Amy zase uvedla, že hystericky plakala, byla vyděšená a chvíli jí trvalo, než tuto informaci vstřebala a zvykla si na myšlenku, že se jí za pár měsíců narodí rovnou tři děti.

Trojčata – všichni chlapci – se narodila v říjnu 2017. Hunter a Jackson jsou jednovaječná dvojčata, zatímco Kaden je jejich bratr. Během několika dní si lékaři všimli, že se s jejich lebkami něco děje. Kadenova hlava měla tvar trojúhelníku se špičatým čelem, zatímco Jackson a Hunter měli lebky vzadu vystouplé. U všech tří chlapců byla diagnostikována kraniosynostóza, která může omezovat růst mozku. Postihuje přibližně 1 z 2 500 narozených dětí.

Náročná operace novorozenců

Dr. David Chesler, dětský neurochirurg z dětské nemocnice Stony Brook, jenž chlapce operoval, uvedl, že on ani jeho tým nenašli žádné jiné zprávy o trojčatech, která by se narodila s kraniosynostózou. Každé dítě potřebovalo operaci, aby se problém odstranil. Lebka se skládá z destiček, není to jedna kost. Pokud se švy spojí příliš brzy, mozek může být vystaven tlaku a to může být škodlivé pro mozek, zrak i život dítěte. Není to bezprostředně život ohrožující, ale může to způsobit skutečné následky v budoucnu.

Tři samostatné operace se uskutečnily během dvou lednových dnů. Lékař provedl malé řezy na hlavě každého z chlapců a pomocí endoskopu a harmonického skalpelu vyřízl proužek kosti, aby odstranil srostlý šev. Děti si vedly skvěle a dva dny po operaci se vrátily domů, řekla Amy. Následujících devět měsíců museli chlapci 23 hodin denně nosit ortopedické helmy na míru, které jim pomohly formovat lebku.

Chvíli jim trvalo, než si zvykly, ale nedělalo jim vůbec žádné problémy si je sundat nebo nasadit. Jejich tvary hlavy se vrátily k normálu, což bylo označeno za zázrak. Se třemi samostatnými operacemi se trojčata zapsala do historie, jelikož to bylo poprvé, kdy byly operace provedeny na trojčatech. Poslechněte si celý příběh úžasných dětí.

Zdroj: Today

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*