Majonéza je oblíbeným dochucovadlem, jehož přípravu zvládneme i doma. Při jeho odlehčené verzi můžeme vynechat jednu ze základních surovin.
Pokud si chceme připravit domácí majonézu, ale nebojíme se experimentovat, můžeme sáhnout po alternativě bez oleje. Takto připravená omáčka nás překvapí nejen svojí chutí, ale také jednoduchostí přípravy. Majonéza se výborně hodí do salátu, dochutí ale také krevety nebo brambory. Rozhodně nesmí chybět v tradičním bramborovém salátu, který se servíruje na Vánoce.
Ingredience potřebné na přípravu odlehčené majonézy:
- 1 žloutek
- 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
- 200 gramů mléka nebo vody
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 1 lžička octa
- sůl
Majonézy bez oleje je odlehčenou variantou
Na přípravu budeme potřebovat misku, ve které smícháme kukuřičný škrob se studeným mlékem. Místo kukuřičného škrobu můžeme použít rýžovou nebo obyčejnou mouku. Takto připravenou směs přendáme do hrnce a uvedeme k varu. Za stálého míchání vaříme na středním plamenu. Výsledná směs by měla být hladká a bez hrudek.
K výslednému produktu nám pomůže tyčový mixér
Směs necháme vychladnout a přelijeme do vysoké nádoby, která je součástí tyčového mixéru. Přidáme také žloutek, sůl, ocet a citronovou šťávu. Pomocí mixéru veškeré ingredience v nádobě mixujeme a to tak dlouho, dokud nám směs nezhoustne. Její výsledná konzistence by měla připomínat klasickou majonézu.
Nedělám už jiný koláč než ten od tety Ivany. Levné ingredience se lahodně doplňují a na stole je do 10 minut
Její využití je stejné jako u obyčejné majonézy
Hotovou majonézu můžeme využít stejně, jako kdyby v ní olej byl. Díky tomuto jednoduchému postupu si připravíme odlehčenou variantu oblíbené studené omáčky, ale zůstane nám zachována její lahodná a jedinečná chuť. Výhodou tohoto pokrmu je také to, že na něj nepotřebujeme žádné speciální ingredience ani vybavení.
Napište komentář