Nedělám už jiný koláč než ten od tety Ivany. Levné ingredience se lahodně doplňují a na stole je do 10 minut

Polský dezert karpatka

Tradiční polský koláč, který je známý také pod jménem karpatka, je plněný vanilkovým pudinkem. Dá se ale připravit několika způsoby.

Jedná se o velmi oblíbený a hlavně tradiční pokrm polské kuchyně. Karpatka je označení pro koláč, který se kromě pudinkové výplně, může skládat ze dvou různých druhů pečiva. Základem této pochutiny je ale křehké těsto, jehož příprava rozhodně nepatří mezi ty jednoduché. Dezert je pojmenován podle nedalekých Karpat, ve výsledku by je tedy měl vizuálně připomínat.

Ingredience potřebné na přípravu těstu na karpatky:

  • 1 šálek vody
  • 1/2 margarínu
  • 1 šálek mouky
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
  • 4 středně velká vejce

Ingredience potřebné na přípravu náplně do karpatek:

  • 2 vanilkové pudinky
  • 1 litr mléka
  • 1 margarín nebo máslo
  • 1 sklenice lihoviny

Příprava samotného těsta není jednoduchá

Jako první si v hrnci svaříme vodu spolu s margarínem. Jakmile se nám zcela rozpustí, přidáme do hrnce také mouku, kterou jsme předem smíchali s práškem do pečiva. Je zapotřebí v tuto chvíli neustále míchat, jakmile se nám spojí těsto do velké koule, máme jeho základ. Takto připravenou hmotu uložíme na chladné místo, kde ji necháme odpočívat.

Příprava těsta
Fotografie: Pexels

Těsto dotáhneme k dokonalosti ve chvíli, kdy je chladné

Jakmile nám těsto vychladlo, přidáme k němu vejce a mícháme po dobu 10 minut. Hotové křehké těsto si rozdělíme na 2 poloviny, každou z nich vložíme na vymazaný plech a necháme v troubě péct po dobu 25 minut na klasických 180 stupňů. Jakmile máme těsto v troubě, vrhneme se na přípravu krému, jehož základ tvoří pudink.

Tvarohový koláč s drobenkou

Rychlý tvarohový koláč podle hrnkového receptu: Na podzim nic jiného nepeču. Pro manžela ho dělám každý den

Polský dezert karpatka
Fotografie: Pexels

Těsto a krém kompletujeme do výsledného produktu

Pudink si uvaříme podle návodu a necháme jej vychladnout. Poté k němu přidáme tuk (máslo nebo margarín) a pořádně promícháme, dokud nám nevznikne nadýchaný krém. Ten jednoduše naneseme na jednu vrstvu upečeného těsta, na pudinkovou vrstvu následně přijde těsto druhé. Hotový pokrm necháme ideálně přes noc odležet v ložnici. Před samotným podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*