Mascarpone je italský typ sýru, který se vyrábí ze smetany. Má krémovou a jemnou konzistenci a mírně sladkou chuť. Vyrábí se tradičně z kravského mléka a kyseliny mléčné.
Běžně se používá v italské kuchyni jako základ pro různé dezerty, jako je tiramisu, nebo jako ingredience do omáček nebo pomazánek. Jedná se o oblíbenou ingredienci díky své bohaté chuti a schopnosti přidávat do jídel krémovou texturu. Tento recept na vlastní mascarpone je tak jednoduchý, že si dvakrát rozmyslíte jeho nákup v obchodě.
Ingredience potřebné na přípravu domácího mascarpone:
- 500 mililitrů smetany (s více než 30 % tuku)
- 1 lžíce citronové šťávy (čerstvě vymačkané)
Postup má několik kroků, přesto jsou jednoduché
Smetanu nalijeme do hrnce a na středním plameni ji za častého míchání zahříváme, dokud nedosáhne bodu varu. Poté do smetany přidáme citronovou šťávu a pokračujeme v míchání, dokud krém nezhoustne a nedosáhne požadované konzistence. Následně si připravíme mísu s jemným sítem a na něj položíme mírně navlhčenou gázu ve 4 vrstvách.
Tento lahodný královský dort se doslova rozpadá na jazyku. S tímto snadným receptem zaboduji každý týden
Je zapotřebí postupovat jemně a v klidu
Zahuštěnou smetanu nalijeme do připraveného síta vyloženého gázou a necháme ji při pokojové teplotě vychladnout úplně. Důležité je, abychom krém nemačkali ani na něj netlačili. Jakmile krém dosáhne pokojové teploty, zakryjeme síto potravinářskou fólií a vložíme ho do lednice. Necháme ho odpočinout po dobu 10-12 hodin, aby získal správnou konzistenci a chuť. Tímto jednoduchým postupem získáme lahodné domácí mascarpone, jež můžeme využít při přípravě různých dezertů a pokrmů.
Všestranné použití v každé kuchyni
Domácí mascarpone, připravené s láskou a pečlivostí, je skvělým pomocníkem do vaší kuchyně. Tento krémový sýr lze skladovat v lednici a je doporučeno spotřebovat ho do týdne, aby si uchovával svou čerstvost a chuť. Jedním z oblíbených receptů, které můžete vyzkoušet, je domácí mascarpone tiramisu, jehož krémovost a bohatá chuť jsou jedinečné.
Napište komentář