Lahodný okurkový salát, který je mou záchranou, když mám chutě, ale nechci přibrat

Okurkový salát ve sklenici

Léto je sezónou mnoha odrůd ovoce a zeleniny. Okurky patří mezi nejoblíbenější a nejhojnější. Dobrý recept na jejich zpracování se tedy hodí. 

Okurky jsou celosvětově oblíbená potravina. Existuje jich celá řada odrůd, od běžných salátových okurek přes nakládačky až po méně známé asijské odrůdy. Okurky jsou nejen zdraví prospěšné, ale i chutné a osvěžující. Obsahují přes 95 % vody, což napomáhá hydrataci, a jsou bohaté na vitaminy a antioxidanty. Okurky mají přirozené chladivé vlastnosti, což z nich činí ideální surovinu nejen pro letní saláty.

Jednoduchý okurkový salát ve sklenicích

Jejich osvěžující chuť a křupavá textura se výborně kombinují například s rajčaty, cibulí, slaným sýrem a olivami v salátech balkánského typu, ale mohou být také součástí moderních receptů s exotickými dresinky a ingrediencemi. Okurky dodávají salátům svěžest, lehkost a lahodnou chuť. Jednoduchý a velmi čerstvý salát, na nějž vám přinášíme recept, přináší charakteristickou okurkovou vůni a texturu, jako by byla právě natrhána ze zahrady.

Ingredience:

  • Okurky – 1,5 kg;
  • Česnek – 130 g
  • Cibule – 130 g;
  • Sůl – 50 g;
  • Cukr – 125 g;
  • Ocet 9% –  70 ml.
Finské okurky naložené ve smaltované míse

Vynikající a křupavé nakládané okurky na finský způsob: Po prvním soustu už je nebudete zavařovat jinak

Postup

  • Okurky omyjte a nakrájejte na plátky, cibuli na tenké půlkroužky nebo kolečka, pokud je cibule menší.
  • Česnek nakrájejte na plátky nebo nastrouhejte, můžete jej i prolisovat.
  • Smíchejte okurky s česnekem, cibulí, solí a cukrem, octem, vše dobře promíchejte.
  • Nádobu se salátem zakryjte pokličkou a nechte přes noc marinovat v lednici.
  • Salát dejte do sklenic, zalijte puštěnou šťávou a pevně přišroubujte víčka.

Okurkový salát ve sklenicích

  • Tento salát by měl být skladován na chladném místě – v lednici nebo ve studeném sklepě.
  • Do salátu můžete přidat zeleninu dle vlastního výběru, nikdy jí nebude příliš.
  • Tento salát se hodí k bramborové kaši, rybám a masitým pokrmům. Při podávání můžete zakápnout nerafinovaným rostlinným olejem, nakrájet čerstvou cibuli nebo česnek a kopr.

 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

1 Comment

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*